Corine Mauch: Kışanak ve siyasi tutsaklar özgür olmalı

Zürih Belediye Başkanı Corine Mauch, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak başta olmak üzere Türkiye’deki tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İsviçre'de akşam saatlerinde Zürih Parlamentosu önünde Gültan Kışanak için nöbet eylemi yapıldı. Eyleme, Zürih Belediye Başkanı Corine Mauch başta olmak üzere Sosyal Demokrat Parti (SP) Zürih vekili Marco Denoth, Yeşiller Partisi (Grüne) grup başkanı Markus Kunz, Alternatif Liste (AL) Grup başkanı Andreas Kirstein, Zürih-Amed Kardeşlik köprüsü koordinatörü Urs Sekinger, Zürih Meclis parlamenterleri, Beritan kadın Meclisi, Medico İnternational-İsviçre, Solifonds temsilcilerinin yanı sıra onlarca kişi katıldı.

Nöbet eyleminde konuşan Zürih Belediye Başkanı Mauch, başta Gültan Kışanak olmak üzere bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etti. "Bundan tam 2 yıl önce eşbaşkanlar Kışanak ve Fırat Anlı’yı Zürih belediyesi olarak ağırladık" diyen Mauch, "Bu ziyarette sayın Kışanak'ın entelektüel birikimi, cesareti ve demokrasiye bağlılığı beni oldukça etkilemişti. Ne yazık ki bu ziyaretten kısa bir süre sonra sayın Kışanak ve Anlı başta olmak üzere Türkiye’deki bütün demokratik sol ve Kürt halkının yasal temsilcileri tutuklandı. Bu tutuklamalarda suçlamaların mantıksızlığı ve Türk hukuk sistemi beni oldukça kaygılandırıyor" diye konuştu.

HER ÇARŞAMBA NÖBET EYLEMİ DÜZENLENECEK

Mauch konuşmasının devamında Kışanak’ın serbest bırakılması için elinden geleni yapacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Kışanak ve Anlı demokratik duruşları, halkları ve ülkeleri için yaptıklarıyla Türkiye için model siyasetçi olmuşlardır. Meslektaşım sayın Kışanak’ın savunduğu değerler hukuk devleti, demokrasi, özgür irade ve kendi kendini yönetme hakkı aynı zamanda benim de değerlerim ve mücadelemdir. Arkadaşım Kışanak'la özgürlüğüne kavuşmuş ve Amed Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Amed’te görüşmeyi arzuluyorum. Talebim çok nettir, arkadaşım Gültan’a Özgürlük! Ona yürüttüğü bu onurlu mücadele cesaret ve başarılar diliyorum."

Mauch’tan sonra söz alan diğer siyasetçiler de Kışanak ve Türk devleti tarafından rehin tutulan diğer seçilmişlerin hukuk sürecini yakından takip ettiklerini dile getirerek, Kürt halkının tutsak bulunan öncüleri serbest bırakılana dek mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Konuşmalarda ayrıca her ayın ilk Çarşamba günü Türkiye’deki siyasi tutsaklara özgürlük için nöbet eylemi yapılacağı belirtildi.