Cumhurbaşkanı Steinmeier’den açlık grevcilerine yanıt

Açlık grevcilerinin mektup yazdığı Almanya Cumhurbaşkanlığı, konunun yetki alanına girmediğini savunarak, topu Dışişleri Bakanlığı’na attı.

 

Fransa’nın Strasbourg şehrinde 17 Aralık 2018’den bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan eylemcilerin aileleri adına, eylemci Yüksel Koç’un oğlu Mazlum Koç tarafından Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e bir mektup gönderilmişti. Mektupta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve buna karşı Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’nın dört bir yanında süren süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine dikkat çekilmişti. 

'CUMHURBAŞKANLIĞI BU KONUDA YETKİSİZ'

Cumhurbaşkanı Steinmeier’den tecride karşı harekete geçilmesi ve böylece süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinde daha fazla ölümün yaşanmasının önüne geçilmesi için talepte bulunulan mektuba, cevap verildi. Avrupa, Kafkas ülkeleri ve Avrupa Politikası danışmanlarından Florian Baach imzalı cevabi mektupta, açlık grevi eylemlerindeki talepler konusunda "Alman Cumhurbaşkanlığı’nın yetkisiz olduğu" savunuluyor. Cumhurbaşkanlığı’nın cevabında, dış politikayı ilgilendirdiği gerekçesiyle konunun Alman hükümetinin yetki alanında olduğu ve bu nedenle de Mazlum Koç’un mektubunun Dışişleri Bakanlığı’na aktarıldığı belirtiliyor. 

TOPU DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ATTI 

Mektupta şöyle deniyor: “28 Mart 2019’da Federal Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e gönderdiğiniz ve Sayın Öcalan’ın tutukluluk şartlarının düzeltilmesi için düzenlenen açlık grevine ilişkin yazdığınız e-posta yazışması için teşekkür ederiz. Bu olgu ve atılmasını istediğiniz adımlar dışişleri icra politikası alanına girmektedir, ki Alman Anayasası’na göre bu yetki Federal Hükümet’e aittir.” 

Cumhurbaşkanlığı’nın cevabında aileler adına Mazlum Koç’un yazdığı mektubun Federal Almanya Dışişleri Bakanlığı’na aktarıldığı ve taleplere ilişkin cevabın bakanlık tarafından verileceği kaydedildi.

FEDERAL HÜKÜMET NE CEVAP VERMİŞTİ? 

Alman Cumhurbaşkanlığı’nın topu Federal Hükümet’e atması meseleyi sadece dış politika sorunu olarak görmesiyle açıklansa da, Strasbourg’daki açlık grevine katılan Yüksel Koç, Ramazan İmir, Ayvaz Ece’nin de aralarında olduğu 5 eylemci Almanya oturumlu. Ayrıca geçtiğimiz haftadan bu yana Berlin’de eylemlerine devam eden çok sayıda Kürdistanlı da Almanya’da yaşıyor. Doğal olarak Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in muhatabı olduğu bir konu söz konusu. 

Daha önce de eylemcilerden Yüksel Koç’un kızı Dilan Koç tarafından Almanya Başbakanı Angela Merkel’e gönderilen mektuba oldukça keyfi bir cevap verilmiş ve “Babanızı ikna edin, açlık grevini bıraksın” türü bir söylemle sorumluluktan kaçılmıştı. Oysa Almanya, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde  Türkiye ile en güçlü ticari ve siyasi ilişkilere sahip ülke. Aynı Almanya, son yıllardaki Kürt karşıtı politikalarında YPG-YPJ flamalarını yasaklayacak kadar ileriye gitmeyi tercih etmişti.