‘Dem Dema Azadiyê ye’ eylemleri sürüyor-YENİLENDİ

Stuttgart, Hannover, Paris, Montpellier ile Den Haag’da yapılan yürüyüş ve mitinglerde, “Önder Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayana kadar eylemlerde olacağız” mesajı verildi.

“Dem Dema Azadiyê ye, Azadiya Rêber Apo Azadiya me ye” hamlesi kapsamında Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE) öncülüğünde Avrupa’nın birçok kentinde organize edilen hafta sonu eylemleri sürüyor.

Almanya’nın Stuttgart ve Hannover kentlerinin yanı sıra, Fransa’nın başkenti Paris ile Hollanda’nın Den Haag kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi Türk devletinin Kürdistan’ın bütün parçalarına yönelik işgal saldırılarını kınamak amacıyla yürüyüşler düzenlendi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kınama amacıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Lautenschlager Straße’de başlayan yürüyüş, Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ardından başladı.

Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken iki dev pankartın taşındığı ve sloganların atıldığı yürüyüş, Schlossplatz’ta bir mitingle devam etti.

Miting alanında KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt bir konuşma yaptı. Zümrüt konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve faşist Türk devletinin saldırılarına dikkat çekerek şunları belirtti.“22 yıldır Önder Öcalan üzerinde büyük bir tecrit yürütülüyor. Bu tecridi Avrupa ülkeleri de sesiz kalarak onaylıyor. Kürt halkı olarak artık yeter diyoruz. “Êdî dem dema azadiya Rêber Öcalan e” şiarıyla sokaklara çıkarak, demokratik hakkımızı kullanarak Önder Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayana kadar eylemlerde olacağız.”  

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarına da değinen Zümrüt, öncelikle Kürt kadınları ve gençleri başta olmak üzere tüm Kürtleri duyarlı olmaya çağırdı.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde de Kürdistanlılar alanlardaydı. Özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde TJKE’nin hazırladığı Almanca bildiri okundu. Ardından Ronahi Kadın Meclisi, Şehit Meryem Kadın Komünü ve Hannover Halk Meclisi adına konuşmalar yapıldı. “Rêber Apo özgürleşinceye kadar durmayacağız. Sürekli eylem halinde olacağız” vurgularıyla konuşmaların yapıldığı eylem, “Bijî Serok Apo” ve Azadiya te azadiya me ye’ sloganlarıyla sona erdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için bir miting yapıldı.

Yüzlerce Kürdistanlının République meydanında bir araya geldiği eylemde üzerinde “Öcalan’ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” yazılı pankartlar ile birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri açıldı.

TJK-F adına yapılan açıklamalarda, Kürdistan’da yürütülen Türk devletinin işgal saldırılarına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında tüm Kürdistan halklarına uygulanan tecrit ve gerillanın destansı direnişine değinilirken, özgür önderlik, özgür Kürdistan için mücadeleyi sahiplenme çağrısı yinelendi.

Eylemde “kahrolsun faşist Türk Devleti, jin Jiyan azadi" sloganları susmazken TJK-F'nin konuya dair bildirisi miting boyunca dağıtıldı.

Eylemde TJK-F adına Fevziye Erdemirci de bir açıklamada bulundu. Erdemirci, ”Öcalan’ın özgürlüğü kadınların özgürlüğüdür, çocukların ve gençlerin özgürlüğüdür, tüm Kürt halkı ile birlikte Ortadoğu’nun özgürlüğüdür” diyerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özgür kalana dek alanlarda olacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

Daha sonra beş dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylem, “Öcalan’a Özgürlük” sloganı ile sona erdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde  de Delal Amed Kadın Komünü öncülüğünde Peyruo parkında bir araya gelen Kürdistanlılar, Comedie meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “ Öcalan‘a özgürlük,” “ Biji berxwedana gerîla,” sloganları atıldı, yürüyüş boyunca hazırlanan Fransızca bildiriler dağıtıldı.
Comedie meydanında yapılan konuşmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan‘ın özgürlüğü sağlanana kadar eylemlerin kesintisiz devam edeceği mesajı verildi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Hollanda Parlamentosu önünde Kürt Kadın hareketi öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylem yapıldı. Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu mor balonların uçurulduğu eylemde TJK-E’nin açıklaması okundu.

Açıklamada, faşist Türk devletinin Kürt halkına yönelik devam eden soykırım saldırılarının merkezinde Öcalan’ın olduğu belirtildi. Öcalan’a dönük yoğunlaşan tecride karşı Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve uluslararası kuruluşların sessiz kalmasının bağımsızlıktan yoksun olduklarının bir göstergesi olarak değerlendirildi. Söz konusu kurumlara yapılan çağrıda; “Önderimiz Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü acilen sağlanmalıdır. Kürdistan'a yönelik işgal ve soykırım saldırıları durdurulmalı ve Kürdistan'ın statüsü tanınmalıdır. Diktatör Erdoğan tüm savaş suçlarından dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır’ denildi.