ETA’nın önemli isminin davasında usulsüzlük

Fransa’da ağır hastalığına rağmen aylardır tutuklu bulunan ETA’nın önemli isimlerinden Josu Ternera’nın yargılandığı davalarda ciddi usulsüzlük tespit edildi.

Bask ülkesinin özgürlüğü için İspanya ve Fransa’da mücadele eden ETA’nın barış müzakerelerinde de yer alan Josu Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea (Josu Ternera), aylardır Fransa’da cezaevinde. Ternera’nın 2017 yılında ‘ETA üyeliği’ suçundan Fransa’da 8 yıl hapse çarptırıldığı dava, usulsüzlükler içerdiği gerekçesiyle yeniden sorgu hakimliğine gönderildi.

Ternera’nın avukatları tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren Paris İlk Ceza Mahkemesi, soruşturmanın yeniden yapılmasına hükmetti.

Mahkemenin kararında Ternera’nın 2017 yılında Norveç’te İspanya ile yapılan barış görüşmelerine katıldığı ancak bu bilgiye iddianamede yer verilmediğine dikkat çekildi. Kararda, bu gibi eksiklikler nedeniyle soruşturmanın usulsüzlükler içerdiğine hükmedildi.

Hakkında İspanya tarafından Avrupa çapında yakalama emri çıkartılan Josu Ternera, 1980 ve 1987 yıllarındaki bazı eylemlerden dolayı suçlanıyordu. Bu eylemler nedeniyle 2004 ve 2007 yıllarında İspanya tarafından yakalama emri çıkartılmıştı.

Mayıs ayında Fransa’nın Savoie ilinde tedavi olmak üzere gittiği bir hastanede gözaltına alınan Ternera’nın denetimli serbestlik başvurusu, 19 Haziran’da kabul edilmişti. Ancak savcının itirazı üzerine Ternera, cezaevi çıkışında tekrar yakalanarak tutuklanmıştı.

İspanyol basını, 69 yaşındaki Josu Ternera’nın kanser hastası olduğunu iddia etmişti. ETA liderinin başvurusunda da özellikle sağlık durumuna dikkat çekilmişti.

Ternera, ETA’nın silahlı mücadeleyi kesin olarak sonlandırılmasına giden süreçteki müzakerelerde yer alan en önemli isimlerden biriydi.