Birçok merkezde Ekim ayı şehitleri anıldı-YENİLENDİ

Fransa ve Almanya'nın bir çok kentinde Ekim ayı şehitleri anıldı.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde Şehit Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim ayı şehitleri anıldı.

Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma Evry Kürdistan Toplum Merkezi Eşbaşkanı bir konuşma yaptı.

Kürt kadın aktivisti Leyla Şoreşger de anmada bir konuşma yaptı. Şehitlerin bir ulusu yoktan var ettiğini, kimlik, kişilik ve onur sahibi kılarak özgürlük yoluna çektiğini belirten Şoreşger, “Kadın özgürlük hareketi duruşu ve mücadelesi ile özgür bir halk ve ülke yarattı. İnsanlığı kendi komünal, demokratik değerleri ile buluşturdu. İnsanlığa umut ışığı oldu” dedi.

Şoreşger, Gelîyê Teyarê şehitlerinden Brûsk Dersim ve Ruken Bingöl ile Egîd Civyan şahsında Ekim şehitlerini andı.

Ekim ayı şehitleri anısına sinevizyon gösterimi ile devam eden anma ozan Deniz ve ekibinin sunduğu müzik dinletisi ile sona erdi.

DRANCY

Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy banliyösünde de Ekim ayı şehitleri anıldı.

Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

TJK-E adına bir konuşma yapan aktivist Zozan Serhed, “Şehitlerimizin bize bıraktığı bu onurlu mirasa sahip çıkarak onlara yakışır bir biçimde mücadelelerini zafere taşıyacağız” dedi.

Bêrîtan’ı da anan Serhed şöyle konuştu: “Bêrîtan yoldaş, duruşu ile öncülük misyonu örnek alınan bir arkadaştı. Bêrîtan bugün Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin ve dünya kadın mücadelesinin öncüsü olmuştur. Heval Rüstem ve Heval Beritan yoldaş gibi arkadaşların şehadetleri bizlere bu mücadelenin haklılığı gösteriyor. Ve aynı şekilde KDP ihanetini de bize gösteriyor. Ekim ayı şehitler ile birlikte tüm Kürdistan Devrim şehitlerimize olan sözümüzün gereği onların anılarını ve mücadelelerini sahipleneceğiz.”

Şehit aileleri adına konuşma yapan Têlî Alagöz de şehitlerin anılarına bağlılığın önemine vurgun yaptı.

Anma, “Şehit namirin” sloganları ve Ekim ayı şehitlerine ilişkin sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

NORMANDIE

Fransa’nın Normandie bölgesinde de düzenlenen bir etkinlikle Ekim ayı şehitleri anıldı.

Anmanın yapıldığı salona Ekim ayı şehitleri fotoğrafları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK bayrakları asıldı.

Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, bir konuşma yapan TJK-E aktivisti Nupel Munzur, “Ekim ayı şehitlerimiz ile birlikte tüm devrim şehitlerinin bize bıraktığı bu onurlu mirasa sahip çıkarak onlara yakışır bir biçimde mücadelelerini zafere taşıyacağız” dedi.

Özgürlük mücadelesinin Ekim ayı şehitlerinden, 25 Ekim 1992’de şehit olan Bêrîtan’ı anan Munzur, “Bêrîtan yoldaş, duruşu ile öncülük misyonu örnek alınan bir arkadaştı. Bêrîtan bugün Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin ve yanı sıra dünya kadın mücadelesinin öncüsü olmuştur. Heval Bêrîtan gibi arkadaşların şehadetleri bizlere bu mücadelenin haklılığı ve karlılığın simgesini gösteriyor. Yanı dış KDP ihanetini de unutmamamız gerektiğini bize gösteriyor. Ekim ayı şehitler ile birlikte tüm Kürdistan devrim şehitlerimize olan sözümüzün gereği onların anılarını ve mücadelelerini sahipleneceğiz” dedi.

Anma, “Şehit namirin” sloganları ve Ekim ayı şehitlerine ilişkin sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde saat 13.00'de bir etkinlikle Ekim ayı şehitleri anıldı.

Anma etkinliği, Arin Mirkan Kadın Meclisi ve merkeze bağlı şehitler birimi tarafından organize edildi.

Etkinlikte, Ekim ayı şehitlerini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Ekim ayı şehitleri anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anma açılış konuşması ardından sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Anmada yapılan konuşmalarda kadın özgürlük mücadelesi öncülerinin tarihe, kadın mücadelesi anlamında derin izler ve perspektifler sunduğu belirtildi.

Anmada şehit Herdem Riha’nın (Osman Kaya) amcası da söz alarak, “Yeğenimin şehadetinden onur duyuyoruz” dedi.

Şehit Fuat Mistefa Sultani’nin abisi de yaptığı konuşmada ailesinde 7 şehit olduğunu, 3 kardeşinin de idam edilerek şehit edildiğini söyledi.

Şehit Aslan Kaya’nın dayısının da konuşması ardından anma sloganlarla sona erdi.

ESSLINGEN

Almanya'nın Esslingen kentinde de Ekim ayı şehitleri anıldı.

Stuttgart Şehit Meryem Kadın İnisiyatifi’nin düzenlediği anma Esslingen DKTM'de yapıldı.

Şehit Bêrîtan şahsında bütün Ekim ayı şehitleri andı.

Öte yandan, Heilbronn ve Freiburg kadın bileşenleri de küçük gruplar halinde Ekim ayı şehitlerini andı.

AURICH

Almanya’nın Aurich kentinde de Zelal kadın Meclisi Ekim ayı şehitlerini anma etkinliği düzenledi.

Saygı duruşu ve sinevizyon gösterimi ile başlayan anmada Aurich Meclisi ve PYD adına yapılan konuşmalarda şehitlere bağlılık sözleri verildi. En son YPG saflarında şehit düşen Arap savaşçı Mihemed Musa’nın ailesine şehidin fotoğrafı emanet edilerek şehidin tüm Kürdistan’ın şehidi olduğu vurgulandı.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim kentinde de aynı amaçla bir anma etkinliği gerçekleşti. Gülnaz Karataş ve HPG Komuta Konseyi üyesi ve Botan Saha Komutanı Vahdettin Karay (Egîd Civyan) şahsında, tüm Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anıldı. Anmaya katılım Covid-19 salgını nedeniyle sınırlı tutuldu.

GIESSEN

Almanya'nın Giessen kentinde de bir anma etkinliği gerçekleşti. Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) salonunda yapılan etkinlikte sosyal mesafe kuralları gözetlenerek ve maskeler takıldı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, Berîtan ve Ekim ayı şehitlerinin çizgisinin, "kadın çizgisinin yeniden çizilmesi ve ihanete karşı duruş" olduğu belirtildi.

Şehitlerin anılarına sahip çıkılarak, ihanetin bertaraf edilmesi gerektiğine vurgu yapılan konuşmalarda ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının esas alınarak ulusal birliğin de oluşturulmasına dikkat çekildi.

Anmada Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi önünde Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğü için devam eden eyleme de güçlü katılım sağlanması çağrısı yapıldı.

Anma etkinliği sinevizyon gösterimi ardından ‘Şehîd namirin‘ sloganları ile sona erdi.