Fransa’da işçiler ve Kürtler 1 Mayıs’ta buluştu

Fransa genelinde onbinlerce kişi İşçi ve Emekçiler Günü 1 Mayıs’ta alanlara çıktı. Kürtler de Fransızlarla birlikte yürüyerek, Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekti ve uluslararası dayanışma çağrılarında bulundu.

Fransa’nın her tarafından 1 Mayıs eylemleri düzenlendi. Eylem çağrısı çok sayıda sendik, dernek ve siyasi parti tarafından yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir hafta sonrasına denk gelen 1 Mayıs eylemleri, onbinlerce kişiyi bir araya getirdi.

CGT sendikasına göre Paris, Marsilya, Bordeaux, Lyon, Strasbourg ve Toulouse başta olmak üzere, 255 noktada eylem planlandı.

Marsilya’da yaklaşık 4 bin, Bordeaux’da yaklaşık 2 bin, Lyon’da yaklaşık 6 bin, Strasbourg’da 2500 ve Toulouse’ta 3500 dolayında kişi yürüyüşlere katıldı.

2021 yılında 25 bini Paris’te olmak üzere 170 bin kişi ülke genelindeki 1 Mayıs eylemlerine katılmıştı.

1 Mayıs eylemlerinde çevresel ve toplumsal sorunlara dikkat çekildi. Sendikalar özellikle asgari ücretin arttırılması ve emeklik yaşı konusunda sert mesajlar verirken, başta cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turunda yüzde 20’den fazla oy alan Jean-Luc Melenchon olmak üzere sol partiler, yaklaşan genel seçimlerde ittifak arayışlarına dikkat çekti. Sendikalar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “ultraliberal” politikalarına tepki gösterdi.

Her yıl olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs eylemlerinde Kürtler de güçlü bir şekilde yer aldı.

Hemen hemen tüm kentlerdeki eylemlerde yerlerini alan Kürtler, özellikle Türk devletinin 17 Nisan’dan bu yana devam eden yeni işgal saldırılarına dikkat çekti.

RENNES

Rennes kentinde Amara Halk Meclisi’nin öncülük ettiği Kürtler, Blosne meydanında işçilerle buluştu. 1 Mayıs eyleminde PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için imzalar da toplandı.

MONTPELLIER

Montpellier kentinde de Peyrou parkında toplanan eylemcileri Comedie meydanına kadar yürüttü. Kürtler işgal saldırılarına dikkat çeken sloganlar atarken, bildiriler dağıttı.

BORDEAUX

Benzer şekilde Bordeaux kentindeki yürüyüşte de Kürtler yerini aldı. PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için imza toplandı.

MARSİLYA

Marsilya’da Arin Mirkan Kadın Meclisi ve Devrimci Gençler Hareketi (TCŞ), binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşü sırasında PKK için imza topladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının yer aldığı yeşil önlükler giyen eylemciler, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

PARİS

Ülkede en geniş kapsamlı 1  Mayıs gösterimi République ve Nation arasındaydı. On binlerce işçi ve emekçi CGT, FSU, UNEF, UNSA, Solidaires sendikalarının çağrısı ile bir araya geldi. 
République meydanında gerçekleşen 1 Mayıs’ın ilk konukları Kürdistanlılar ve Avrupa Demokratik Güç Birliği bileşenleriydi. TJK-F / CDK-F’nin çağrısı ile meydanda bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayrakları ile birlikte YPJ-YPG ve PKK bayrakları da taşıdı. 


Kortejde yerini alan Kürdistanlılar, üzerinde Fransızca ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs”, “ Gerîla parazvanên jiyana me ne” yazılı pankartları açtı. 

Kürdistanlıların oldukça yoğun katıldığı 1 Mayıs kutlamalarında müzik eşliğinde halaylar neredeyse hiç durmadı. Dikkat çeken bir diğer detay ise TJK-F öncülüğünde yapılan metrelerce uzunluğunda ki beyaz beze yazılan mesajlardı. “PKK kadın partisidir”, ”Jin jiyan azadî” “Bijî berxwedana gerîla” gibi sloganların yazıldığı “Savaşa karşı mesajınız” adlı çalışma katılımcıların oldukça dikkatini çekti. 

Yanı sıra PKK’nin terör listesinden çıkarılması amacıyla başlatılan imza kampanyası kapsamında binlerce imza toplandı. İmza toplayan Kürdistan’lılar yaptıkları açıklamada, PKK terör listesinden çıkana kadar ve biz hedefimize ulaşana kadar alanlarda imza toplamaya devam edeceğiz diye vurguladılar.

Yürüyüşte TJK-F / CDK-F’nin 1 Mayıs bildirisi okunurken, konu ile ilgili binlerce Fransızca bildiri dağıtıldı. 
Yer yer eylemciler ve polis arasında çatışma yaşanırken, eylem halay ve sloganlarla sona erdi.