Fransa’da sarı yelekliler hükümete meydan okudu

Fransa’da haftalardır hükümeti krize koyan sarı yelekliler, bu Cumartesi günü yeniden sokaklara çıktı. Hükümet eylemleri “ayaklanma” olarak tanımlayarak, düzeni sağlama tehdidinde bulunuyor.

Sarı Yelekliler 2019 yılının ilk ulusal çaptaki eylemini gerçekleştirdi.  Paris, Bordeaux, Toulouse, Lyon ve daha bir çok kentte eylemler düzenlendi. “Acte VIII” olarak adlandırılan eylemlere binlerce kişi katıldı. Hükümetin verdiği tavizleri yetersiz bulan eylemciler, hükümet halkı küçümsemekten vazgeçmeye çağırdı.

Hükümet ise Ocak ortasından itibaren, Sarı Yeleklilerin talepleri etrafından ulusal çapta bir tartışma başlatmayı planlıyor.

Paris’teki eylemde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron istifaya çağrılırken, Fransız medyasına konuşan bir çok eylemci, halkın iktidarı ele geçirmesi için eylemde odluklarını söyledi.

Sarı Yelek eylemlerinin öncülerinden Eric Drouet’in Çarşamba akşamı gözaltına alınması tepkileri arttırdı. Drouet, 10 saat sonra serbest bırakılmıştı.  Ancak eylemleri organize eden kolektif, özgürlüklere zarar verildiği için insan hakları savunucularını soruşturma talebinde bulunmaya çağırdı.

Eylemler bir buçuk aydır devam ederken, “Acte VIII” bir test olarak değerlendirildi. 29 Aralık’taki “Acte VII” en az 12 bin eylemciyi sokaklara çıkarırken, 17 Kasım’daki eylemlere İçişleri Bakanlığı’na göre 282 bin kişi katılmıştı.  Ancak gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Eylemlerle zayıflayan Cumhurbaşkanı Macron, 10 Aralık’ta bir dizi sosyal tedbir açıkladıktan sonra, 31 Aralık yıl sonu mesajında “cumhuriyet düzenini” geri getirme sözü vermişti. Ancak bu açıklamalar tepkileri dindirmeye yetmedi.  “La France en colère” (Öfkeli Fransa) kolektifi, Perşembe akşamı yayınladığı açık mektupta, “Eğer siz ve benzerleriniz, küçük halkı ‘baldırı çıplak’ (dilenci) olarak görmeye devam derseniz, öfke nefrete dönüşecek” diye uyardı.

Bu kararlılık karşısında hükümet de daha sert bir tutum sergileyecekleri uyarısını yaptı.  Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, Cuma günü yaptığı açıklamada bu hareketin “ayaklanma isteyen ve özünde hükümeti devirmek isteyen ajitatörlerin bir olayı haline geldiğini” savundu. 

Cuma akşamı, Servey’deki Amazon lojistik platformunu bloke etmek isteyen 18 sarı yelekli gözaltına alınmıştı.