Fransa’da yabancı öğrencilerin üniversite harçlarına fahiş zam

Halen çoğunluğu yoksul Afrika ülkelerinden yüz binlerce yabancı öğrencinin tercihi olan Fransa’da, AB dışından gelecek öğrencilerin üniversite harçlarının onlarca kat arttırılması planlanıyor.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe tarafından duyurulan kararla, geçtiğimiz yıldan beri üniversitelere getirilen ‘seçicilik politikasının’ yabancı öğrenciler için de uygulanması planlanıyor.

Bu yıl itibariyle 324 bin yabancı öğrencinin üniversitelerde okuduğu Fransa’da, Avrupa Birliği (AB) dışından gelen öğrencileri sınırlayacak bir politika izlenecek. Bu kapsamda halen 170 euro olan lisans kayıt ücretleri, 2 bin 770 euroya çıkarılacak.

Yüksek lisans ve doktora eğitimleri için ödenecek yıllık kayıt bedelleri ise 3 bin 770 euro olacak. 

AMAÇ AFRİKA DIŞINDAKİ ÜLKELERİ ÇEKMEK

Fransa’da üniversiteye girişleri zorlaştıran son kanunlardan sonra önümüzdeki yıl AB dışından gelecek öğrenciler için geçerli olacak fahiş kayıt ücretlerinin özellikle Afrika ülkelerinden öğrenci gelişlerini sınırlamayı amaçladığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mart ayındaki Afrika gezisinde birçok Fransız üniversitesinin doğrudan Afrika ülkelerinde eğitim vereceğini duyurmuştu.

‘Choose France (Fransa’yı seçin)’ sloganıyla duyurulan yeni strateji kapsamında özellikle Çin, Hindistan, Vietnam ve Endonezya ile Fransızca konuşulmayan Afrika ülkelerinden gençlerin Fransa’yı seçmesi hedefleniyor. Hükümet, halen 324 bin olan yabancı üniversite öğrencisi sayısını 2027’ye kadar 500 bine çıkarmayı amaçlıyor.

Halen 150 bin civarında olan Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin sayısının ise ciddi oranda düşeceği tahmin ediliyor.