Fransa kentlerinde Newroz kutlamaları

Fransa kentlerinde kutlanan Newroz etkinliklerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü istendi.

Newroz Bayramı, başkent Paris başta olmak üzere Rennes, Strasbourg ve Marsilya’da coşkuyla kutlandı. ve “50’inci yıl Özgürlük Newroz’u” şiarıyla düzenlenen etkinlikteki konuşmalarda “Önder Öcalan’ı özgürleştirmek ana hedefimizdir” denildi.

PARİS

Paris’te CDK-F ve TJK-F öncülüğünde “Agirê Newrozê geş bike, Kurdistanê azad bike!” şiarıyla gerçekleştirilen 2022 Newrozu Paris’te binlerin katılımıyla kutlandı.

Paris'te Kürdistanlılar on binin üzerinde katılımla Paris Stalingrad Meydanı’nda Newroz coşkusunda buluştu. Binler hep bir ağızdan, “Kürt direniştir, Newroz Kürttür” diyerek Newroz coşkusunu Paris’e taşıdı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi ve Fransa Kadın Hareketi’nin ortaklaşa düzenlediği Newroz, Gare Du Nord’da  saat 12.30’da start aldı.

Gare Du Nord ile Stalingrad Meydanı arasında gerçekleşen yürüyüşe yöresel kıyafetleri ile katılan Kürdistanlılar büyük ilgi çekerken, Newroz’un tarihsel anlamını anlatan bildiriler yol boyunca dağıtıldı. Yürüyüş kolu zılgıt ve sloganlarla Newroz alanı olan Stalingrad’a ulaştığında alan, “Bijî Serok Apo”, “Hepimiz PKK’yiz” sloganları ile inledi.  

Alanda Newroz mitingi saygı duruşu ile başlarken ilk olarak Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F Eşbaşkanı Necmettin Demiralp halkı selamladı. Demiralp, Kürt halkının iradesi ile alanları doldurduğunu hatırlatarak, ülkede yaşanan coşku ve iradeye paralel olarak Paris’te on binin üzerinde Kürdistan’ın Newroz alanında buluşmasının bu halkın haklı ve kazanacak olan mücadelesinin eseri olduğunu vurguladı.  

Demiralp’in ardından kadın müzisyenlerin oluşturduğu Kevana Zêrîn müzik grubu sahne aldı. Defler eşliğinde coşkularını alana taşıyan müzik grubunun ardından YPJ komutanı Nesrin Abdullah, zılgıt ve sloganlarla sahnede halka seslendi.

YPJ KOMUTANI: DİRENİŞ BAYRAĞINI YERE BIRAKMAYAN HALKIM!

YPJ komutanı Nesrin Abdullah, “Bütün parçalarda halkım kalbinin sıcaklığı ile alanları doldurmuş, direniş bayrağını dünyaya karşı Newroz ateşi etrafında kaldırdı. Köleliği asla kabul etmeyen halkımı, her zaman Newroz ateşi etrafında buluşan halkımı selamlıyorum. Buradan İmralı'ya, Kürdistan’ın her parçasına selam. Kalbinizin sıcaklığı ile, özgürlüğü tanımış, sesini dünyaya duyurmuş, asla bayrağını yere bırakmayan halkım bu iradeyi selamlıyorum” dedi.

Bir gün Efrîn’in  özgürlüğü için de alanlarda buluşulacağını haykıran Abdullah, Kürt halkının her parçada direnişte olduğunu ve onlara dayatılan köleliğe karşı özgürlüğün sesi olduğunu belirtti. “Kürtler eski Kürtler değildir. Dünya alem bilsin ki artık Kürtler kendi kaderini tayin edecek kadar güçlü olmuş bir harekettir ve bunun mimarı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dır” diyen Abdullah’ın sözleri alanda sloganlarla karşılanırken, Abdullah, Kürt halkının  özgürlüğü için sonuna kadar direnişin adı olacağını ifade etti.  

SYLVIE JAN: ÖZGÜRLÜK TUTSAKLARI SERBEST BIRAKILSIN

France-Kurdistan Başkanı Sylvie Jan, “Kürt halkının direnişini ve Newroz’unu selamlıyorum. Bu Newroz savaşa karşı olanların Newroz’u olsun. Bu Newroz savaşı durdursun, bütün halklar için. Bu halkın yürekten yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz” diyerek Kürt halkının özgürlüğü için meydanları bir kez daha doldurduğunu ve bu meydanlarda bir kez daha başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm özgürlük tutsaklarının serbest bırakılması gerektiğini haykırdığını ifade etti. KEMAL AKTAŞ: MAZLUMLARIN YAKTIĞI ATEŞ ASLA SÖNMEYECEK

Kürt siyasetçi Kemal Aktaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini söylerken, Mazlumların yaktığı Newroz ateşinin asla sönmeyeceğini ifade etti. Aktaş, Kürt halkının Newroz alanlarını dolduran kendi iradesini AKP faşizmine çok net bir biçimde gösterdiğini hatırlatarak, bu iradenin zalim Dehaqları alaşağı edeceğini ifade etti.

ADGB: İSYAN, DİRENİŞ

ADGB (Avrupa Demokratik Güç Birliği) adına Murat Kur’un konuşmasında ise “Nerede baskı, işkence ve katliamlar varsa orada isyan etmek haktır. Biz Ortadoğu’nun ezilen bir halkı olarak Newroz’u kutlarken isyanı, direnişi ve halkımızın mücadele bayrağını yükseltiyoruz” ifadelerine yer verilirken, “Mücadele bayrağını bırakan Eşref Anyıklara, Kemal Pirlere, Mazlum Doğanlara selam olsun” denilerek Newroz alanını dolduran binler selamlandı.

 Newroz coşkusuna seslendirdikleri parçalarla Yelda Abbasi, Çetin Zilan, Koma Agirê Jiyan’dan Ali ve Paris Govend Grubu ile birlikte Kevana Zêrîn erbane ve müzikleri ile renk katarken, Newroz alanında halaylar hiç durmadı. 4 saat süren sahne performanslarına halaylar, sloganlar ve zılgıtlar eşlik etti.

Newroz alanında CDK-F bilgilendirme çadırı, Heyva-Sor, Drancy, Villiers Le Bel, BDH ve dost kurumlar stantlar açarken, ACTİT, Bir-Kar, Partizan ve daha birçok devrimci hareket kitlesi ile katılım sağladı.

RENNES

Rennes ve çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlılar, öğleden sonra açık alanda Parc des Gayeulles’de bir araya geldi.
Newroz etkinliğine katılan Ķürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere dört parça Ķürdistan'da soğuk havaya rağmen Newroz alanlarına çıkanların, Kürt halkının dostlarının, gerilla ve zindan direnişçilerinin, bütün insanlığın Newroz bayramını kutladı.
Ağırlıkta gençler ve kadınlardan oluşan kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve gerilla direnişine ve vurgu yaparak, “Bijî berxwedana PKK”, “Bijî berxwedana İmralı”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bi can bi xwîn em bi te re ne ey Serok” sloganları attı.

Newroz şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra  konuşmalara geçildi. Kürdistan Dostluk Derneği başkanı Andre Meteyer, Newroz’a katılanları selamlayarak dayanışma mesajı verdi.
Newroz alanında şehit aileleri tarafından yakılan Newroz ateşi etrafında halaya çeken Kürdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı.
Newroz etkinliği Hozan Ali Gül, Deza Amed, Musique du Monde adlı kadın müzik grubu, Mir Berwer ve Xecê’nin stranları eşliğinde geç saatlere kadar halay tuttu.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Newroz etkinliği düzenlendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne adanan ve “50’inci yıl Özgürlük Newroz’u” şiarıyla düzenlenen etkinlikteki konuşmalarda “Önder Öcalan’ı özgürleştirmek ana hedefimizdir” denildi.

Kürdistan devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan Newroz Bayramı etkinliğinde konuşan DKTM Strasbourg Eşbaşkanı Elif yılmaz, Newroz’un tarihsel sürecini ele ele alarak, Mazlum Doğan’ın Amed Zindan Direnişi’yle bir “direniş bayramına” dönüştüğünü vurguladı.

Newroz’un yok olmayla karşı karşıya kalan bir halkın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan önderliğinde uyanışını temsil ettiğine dikkat çeken Elif Yılmaz, “50.yıl Özgürlük Newroz’unun”, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü esas aldığını ifade etti.

DKTM Strasbourg Eşbaşkanı Elif Yılmaz ise yaptığı konuşmada Newroz’un diriliş ve direniş bayramı olduğuna vurgu yaparak, “Önder Öcalan ve gerillanın öncülüğünde halkımızın büyük direnişi zaferle taçlanacaktır”dedi.

Newroz etkinliğinde ayrıca HBDH ve TJK – E’nin de mesajı okundu. Konuşmalar sonrasında ise sanatçılar Pınar Aydınlar, Süleyman Çarnewa, Sidar Amedi ve Nuarin sahne aldı. Coşkulu geçen Newroz etkinliği iki gün sürdü.

Newroz etkinliğinin ikinci gününde ise Kleber Meydanı’nda bir araya gelen Kürtler ve devrimci kurumlar Newroz ateşi yakarak govend çekti.

MARSİLYA

Marsilya’da binler alana akarak Newroz’un 50. yıl dönümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük şiyarıyla Newroz’un kutlandığı alanı doldurdular.
Park Larose’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, büyük coşkuyla Newroz’u kutladılar. “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük” pankartı ve PKK öncü kadroların resimlerinin üzerinde bulunduğu pankartlar ve PKK flamalarının taşındığı kutlama, saat 13.00’da devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Arin Mirkan Kadın Meclisi ve TEV-ÇAND, kültürel çalışmaları sergileyen çadırlar açtı.
Tertip Komitesi adına Fethi Xınıs’ın halkı selamlayan konuşmasından sonra KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Fransız kurumları Parti Communiste Solidaire Internationaliste Marseille Kurdistan, Collectif de Solidarité Kurdistan, 13 Solidarité Liberté Propose Monuments, Contre le Racisme et pour l’amitié entre les Poule 13 söz aldı.

Sanatçılar Rênas Demhat, Gulê Bejna, Hozan Arhat ve Hozan Aydın’ın sahne aldığı program halayla sona erdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı. Salon du Belvedere’de kutlanan Newroz çok sayıda kişi katılımıyla saygı duruşunda bulunmasıyla başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü haykıran halk, sanatçılar Hozan Menal, Meral Alkan ve Süleyman’ın müzikleri eşliğinde halaya durdu.

DRAGUIGNAN

Fransa'daki kutlamaların diğer bir adresi de Draguignan kentiydi. Açık alanda bir araya gelen yüzlerce kişi, ateş yakarak halay çekti. Sahne alan sanatçılar, güne renk kattı.