Fransa Sosyalist Partisi, kayyum işgalini kınadı

Fransa Sosyalist Partisi, HDP'li belediyelere dönük kayyum işgalini kınarken, Fransa hükümeti ve AB'ye de seslendi.

HDP’nin üç büyükşehir belediyesine dönük kayyum gasbına uluslararası arenadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Fransa Sosyalist Partisi, kayyum işgalini kınarken, Fransa hükümeti ve Avrupa Birliği’ne de çağrıda bulundu. 

'DEMOKRASİYE YÖNELEN DARBE'

Fransa Sosyalist Partisi'nin açıklaması şöyle:

"Sosyalist Parti, 19 Ağustos 2019 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda Kürtlerin çoğunluklu olarak yaşadığı Diyarbakır, Mardin ve Van kentlerinin belediye başkanlarının görevden alınmasını şiddetle kınamaktadır.

31 Mart'ta demokratik yollarla seçilen HDP'li belediye başkanlarının yerine devlet tarafından keyfi bir şekilde valiler atanmıştır. Aynı zamanda, çoğunluğu meclis üyeleri ve belediye çalışanları olan 418 kişi de terörle mücadele adı altında gözaltına alınmıştır. 

Sosyalist Parti, yakın zamanda demokrasiye yönelen bu darbeyi kınamakta ve Türk hükümetinin başta HDP olmak üzere herhangi bir demokratik muhalefete yönelik güç kullanımına karşı derin endişesini dile getirmektedir. Daha önce de yaklaşık 100 belediye başkanı görevden alınmış ve yerlerine Ankara'dan valiler atanmıştı. HDP’nin iki eş genel başkanı da dahil milletvekilleri hâlâ cezaevinde tutulmaktadır. 

'FRANSA VE AB KINAMALI'

Sosyalist Parti, terörizmle mücadelenin demokrasiye yapılan bu saldırıları veya Kürt halkına uygulanan zulmü hiçbir şekilde haklı çıkarmadığını bir kez daha belirtmektedir. Yaşanan bu olay, Fransa ve Avrupa Birliği tarafından güçlü bir şekilde kınanmalıdır."