Halle’de 14 Temmuz anması

Almanya’nın Halle kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri anısına bir toplantı yapıldı.

Amed zindanında 1982 yılında tarihi bir direniş sergileyen Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek Halle Kürt Kültür Derneğinde anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Fed-Kurd adına konuşan Menderes Canbek “Zor koşullarda direnişi esas alan M. Hayri Durmul, Kemal Pir, Akif Yılmaz, Ali Çiçek ve yine Dörtler sayesinde bugün biz Kürtlük ve Kürt olmaktan bahsediyoruz” dedi.

Amed zindanındaki direnişi anlatan Canbek, bugün devam eden saldırı ve işgallere de dikkat çekti.

Canbek, “Geçmişte Kürt olduğumuzu bile söyleyemiyorduk. Bugün savaşçılarımız 900 kilometrelik alanda savaşıyor. Mücadele büyüdü. Halkın beklentileri arttı. Ancak bu yükü sadece gerillaya yüklememek gerekiyor. Her yurtsever kendini bu mücadelenin bir parçası olarak görmeli ve ona göre davranmalı” diye konuştu.  

Komaw adına konuşan Heval Agid ise Kürt özgürlük mücadelesinin büyümemesi için Türk devletinin sürekli saldırı halinde olduğunu belirterek, 14 Temmuz direnişinin de öyle bir koşulda başladığını kaydetti.  Agid,  “İşte o koşullarda direnildi. Kürtlük kazandı. O nedenle özgürlük hareketi 14 Temmuz’u onur günü ilan etti” dedi.

Daha sonra şehit aileleri, yurtseverler, kadınlar söz alarak hem 14 Temmuz direnişini hem de içinden geçtiğimiz süreci ele alan konuşmalar yaptı.