Almanya'daki Kürtler 10 Aralık yürüyüşleri için meydanlardaydı

Almanya'nın Düsseldorf, Mannheim, Stuttgart, Hannover, Saarbrücken, Kassel ve Berlin şehirlerinde 10 Aralık Dünya Abdullah Öcalan'a Özgürlük Günü vesilesiyle yürüyüşler gerçekleştirildi.

HANNOVER

Hannover'de de Steintorplatz'da toplanan eylemciler Noel Pazarına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde başlatılan eylemde Meclis adına Aliye Ekinci konuştu. Yine Fed-Dem adınaa Latif Karakaş, Navyek adına da Hacı Çelik, Halk Meclisi adına da Xoşnav Ata konuştu. Konuşmalarda “Önder Apo özgür olana kadar sokaklarda olacağız” vurgusu yapıldı.

Eylemciler Opernplatz'da Tamiller ve Dünya İnsan Hakları için yürüyen kitle ile bir araya gelerek ortaklaştı.

BERLİN

Berlin'de Dünya Abdullah Öcalan'a Özgürlük günü vesilesi ile bir miting gerçekleştirildi.

Nollendorf platz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Almanca bildiriler okuyarak “Freiheit Für Öcalan”, “Es lebe Öcalan” sloganları attı.

Eylemde konuşan Fed Kurd Eşbaşkanı Kerem Gök, Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrite dikkat çekti. Almanya polisinin Abdullah Öcalan'ın posterlerine dahi tahammül edemediğini, tutumlarının yanlış olduğunu belirtti.

Eylemde ayrıca Ezidi Kadın Meclisi Çatı örgütü adına da bir açıklama yapıldı. Açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve ideolojisinin bütün dünyaya umut olduğ, özelde Ezidi kadınlara güç ve güven verdiği vurgulandı.

Polislerin bütün baskılarına rağmen miting coşkulu bir şekilde son buldu.

DÜSSELDORF

Med Federasyonu ve YJK-E (Kürdistanlı Kadınlar Birliği-Almanya) tarafından düzenlenen yürüyüşe NRW eyaletine bağlı şehirlerden Kürdistanlılar katıldı. Kürdistanlılar saat 14:00'da DGB Haus önünde toplandı. Burada önce şehitler için saygı duruşu yapıldı.

Yürüyüşe KON-MED (Konfederasyona Civakên Kurdistanîyên li Almanya) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de katıldı. Toplanma alanında bir konuşma yapan Zümrüt, şöyle dedi: "Rêber Apo üzerinde uygulanan tecrit sadece bir kişiye uygulanan bir tecrit değildir. Bu tecrit Ortadoğu halklarına, kadınlara, gençlere ve Kürt halkına uygulanıyor. Daha dün Garibe Gezer arkadaşımız yaşamına son verdi. Onun eylemi bizim için bir özeleştiridir. Tecriti kırması gerekenler dışarıda olan bizleriz. Tecrit kırılmadığı zaman egemenler Garibe arkadaş şahsında görüldüğü gibi kadınlara karşı çok çeşitli zor yöntemlerini devreye koyacaklardır. Garibe arkadaşın anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Ve şunu söylüyoruz. Kadın özgürleşmeden toplum da özgürleşmez. Biz mücadele edeceğiz. Önce kendimizi, sonra Önder Apo'yu ve ardından toplumu özgürleştireceğiz."

Zümrüt'ün konuşması ardından yürüyüşe geçildi. Düsseldorf'un işlek caddelerinden geçen yürüyüş kortejinin coşkusu dikkat çekti.

Almanca "Abdullah Öcalan'a Özgürlük", "Öcalan'a Özgürlük Zamanı", "Kürdistan'a Barış" yazılı pankartların taşındığı yürüyüşte, Kürt Halk Önderinin posterleri taşındı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bir eylem gerçekleştirildi. Avrupa galerinin önünde toplanan Kürdistanların etkinliği 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Eylemde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü isteyen pankartlar ve posterleri taşındı.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda, Abdullah Öcalan’ın üç yıldan beri tecrit altında tutulduğuna dikkat çekilerek, Kürt Halk Önderi'nin bu tecritte karşı insan üstü bir çaba gösterdiği belirtildi. Eylemciler Abdullah Öcalan’ın esaretinde rolü olan batılı devletlerin, kendisinin 23 yıl boyunca tecrit altında tutulmasına karşı ses çıkarmadıklarına dikkat çekti.

Avrupa’daki uluslararası kurumların Abdullah Öcalan’ın tutsaklığına ve insanlık dışı muamele görmesine karşı görevlerini yerine getirmedikleri belirtilen açıklamada, bir an önce Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’a karşı uygulanan insanlık dışı muamelenin bitirmesi için göreve davet edildi.

Eylemde daha sonra Abdullah Öcalan için hazırlanan Almanca bildiri okundu. Etkinlik boyunca "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış" ve "Yaşasın Öcalan" sloganlar atıldı.

STUTTGART

Stuttgart'ta ise TJA-E öncülüğünde Lautenschlanger sokağında bir araya gelen eylemciler saygı duruşunun ardından Wilhelmplatz'a kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Burada bir miting gerçekleştiren eylemcilere hitaben konuşan TJAA-E aktivisti şunları belirtti: “Avrupa’nin iki yüzlü politikalarından destek bulan faşist Türk devleti Önderliğimize büyük tecrit uygulamaktadır. Şunu herkes iyi bilmelidir ki başta Kürt kadınları olmak üzere tüm Kürt halkının önderi olan Başkan Apo'ya yaklaşım bize yaklaşımdır. Tecriti asla kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz”.

Eylem yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

MANNHEİM

Mannheim'da da Paradenplatz'da çok sayıda eylemci bir araya gelen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etti. Sık sık “Bijî Serok Apo” sloganının atıldığı eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı.

Saat 15'te başlayan eylem konuşmaların ardından “Be Serok Jiyan na be” sloganlarıyla son buldu.

KASSEL

Kassel'de de Kürt eylemciler ve enternasyonalist dayanışmacılar 10 Aralık Abdullah Öcalan'a Özgürlük Günü vesiylesiyle alanlardaydı.

Saat 15:00 da Schademann Platz da toplanan kitle yoğun polis ablukasına rağmen16:00 da yürüyüşe geçti. Günün anlam ve önemini belirten Almanca bildiriler dağıtan kitle sık sık “Biji Serok Apo” “Biji Partiya Karkeren Kurdistan” “Es lebe Öcalan” sloganları atarak kentin en işlek yeri olan Am Stern'e kadar yürüdü.

Miting yapılan açıklamaların ardından sona erdi.