Köçer: Değerlerimizden vazgeçmeyiz

Almanya’nın Braunschweig kentinde 2017 yılında Öcalan’a özgürlük talebiyle yapılan eylemde hakkında "Biji Serok Apo" sloganı nedeniyle dava açılan NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Köçer’e ceza verildi. Karara itiraz eden Köçer, "Değerlerimizden vazgeçmeyiz" dedi.

Braunschweig’de 20 Ekim 2017’de, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle düzenlenen yürüyüş ve mitingde, yasaklı olduğu iddia edilen fotoğraflar ve sloganlar nedeniyle dava açılmıştı. Söz konusu eylemde polis bayrakların indirilmesini isteyerek müdahale tehdidinde bulunmuştu. Ancak eylemciler, polisin dayatmalarını kabul etmeyerek, bayrakları indirmeyi reddetmişti. Eylemde, Alman polisi zorla bir Alman vatandaşının üzerinde olan Abdullah Öcalan tişörtünü çıkartmıştı. Aynı eylemde konuşan Tahir Köçer, Alman polisinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafına yönelik tutumunu kınamıştı.

Geçtiğimiz ay görülen duruşmada tanık olarak dinlenen polis, ellerine geçen görüntüler üzerinden davacı olduklarını belirtirken, görüntüdeki konuşmaları anlamadığını da itiraf etmişti. Başsavcı, polis komiserinin tanıklığıyla Köçer’in Öcalan lehine slogan attırdığı ve bayrakların indirilmemesi için çaba harcadığı sonucuna vardı.

Braunschweig yerel mahkemesinde önceki gün görülen karar duruşmasında Tahir Köçer ve avukatı Dündar Kelloğlu hazır bulundu. Mahkeme Köçer hakkında 40 gün veya 600 Euro para cezası kesti. Karara tepki gösteren Köçer, "Alman devletinin Kürt sembollerine yönelik yasakçı tutumu hukuk dışıdır. Dördüncü duruşmada mahkeme sonuçlandı. Verilen karara itiraz ettik. Çok iyi bilinsin ki, değerlerimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Duruşmayı izleyen Kuzey Almanya Demokratik Kürdistanlılar Federasyonu Yürütme Üyesi Letif Karakaş ile sanatçı Ciwan Çewlig de karara tepki gösterdi.