Kürdistan işgaline karşı ulusal konferans başladı

Kürdistan’a yönelik işgale karşı 4 parçadan Kürt parti temsilcileri ve aydınlar Hollanda'daki konferansta bir araya geldi.

Avrupa’da kurulan Platforma li diji Dagirkeriye tarafından bugün Hollanda’da bir konferans düzenlendi.
Kürdistan’ın 4 parçasından birçok parti temsilcisinin katıldığı konferansa sürgündeki HDP’li parlamenter ve belediye eşbaşkanları da katıldı.

Konferansta platform adına konuşan Refik Gefur, platformun hiçbir parti ve kuruluşla ilişkisi olmadığını belirterek, "Bu platformun arkasında 1200 imzacı var. Parti temsilcileri, aydın, şahsiyet ve akademisyenlerden oluşuyor. Biz hiçbir parti ve kuruluşa bağlı değiliz. Amacımız, Kürt partilerini bir araya getirip, işgalcilere karşı mücadele birliğini sağlamaktır. Çünkü biz Kürtler ölüm ve kalım mücadelesini veriyoruz. Herkes bu duyarlılıkla hareket etmelidir” dedi.
Divan adına bir konuşma yapan Gazeteci Fehim Işık ise platformun amacının işgalcilere karşı Kürt birliğini sağlamanın yollarını aramak olduğunu söyledi.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Şex Şemal da Kürdistan’a yönelik işgallere karşı herkesin karşı çıkması gerektiğini belirterek, "Bu ölüm kalım savaşıdır. Kürt örgütleri parti ve ideolojik yaklaşımları bir kenara bırakmalı ve ulusal hassasiyetlerle yaklaşmalıdır” diye konuştu.

ASYA ABDULLAH: TAVRIMIZ NET OLMALI

Kongreya Star adına konuşan Asya Abdullah ise yaptığı konuşmada Kürtlerin kritik bir süreçten geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Bugün işgalcilere karşı ciddi bir mücadele veriliyor. Her gün onlarca şehit veriyoruz. Bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor. Onun için bugün Kürdistan’da işgalcilere karşı tutum almayan bütün siyasetlere karşı olmak gerekir. Bu kesinlikle tartışmasız bir tutumdur. Kürdistan’da işgalciliğinin adresi ve ismi nettir. Buna karşı da bizim de tutumumuz net olmalı. Bugün biz burada konuşuyoruz ama toplumumuz bunun acısını çekiyor. Şehit veriyoruz, ölüyoruz, sürgün ediliyoruz, zindanlara atılıyoruz. Bizim sorumluluğumuz da işgalcilere karşı mücadele etmektir.”

KARAMUS: ORTAK MÜCADELE OLMALI

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus da şöyle konuştu:
"KNK olarak, Kürt aydınlarının bu tür oluşumlara öncülük etmesine önem veriyoruz. Ulusal birlik ancak akademisyen ve aydınlar ile sağlanabilir. Bu kesimler bütün parti ve kuruluşlara eşit derecede yaklaşarak, birlik çalışmasını sağlamalıdır. Bu kesim bütün partiler arasında diyalog sağlamalı ve düşmanlarımıza karşı ortak mücadeleyi yürütmeliyiz. Biz düşmanın yok etme planını iyi okumalı ve ona göre tutum almalıyız. Onun için bütün Kürt partileri buna göre mücadele etmeli ve üstlerine düşeni yapmalıdır.”

AYDAR: İŞGALCİLERE KARŞI 4 CEPHEDE MÜCADELE EDİYORUZ

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, işgalcilere karşı ön cephede savaşanların adına platformu selamladığını belirterek, şöyle dedi:
"Bu tür çalışmaları önemli görüyor ve destekliyoruz. Biz uzun soluklu ve kapsamlı bir mücadelenin içerisindeyiz. Kürdistan’ın dört parçasında işgalcilere karşı direniyoruz. Biz sadece sömürgeciliği bir devlet ile sınırlandırmıyoruz. Türkiye, Irak, İran ve Suriye’yi sömürgeci güç olarak görüyor ve bunlara karşı mücadele ediyoruz. Dersim’den Kars’a, Efrîn’den Şengal ve Kerkük’e kadar mücadele etmelidir.
Şu an bu şekilde mücadele ediyoruz. On binlerce gencimiz ön cephede direniyor. Bu düşüncenin yaratıcısı da Önder Apo’dur.”
Aydar,  işgalcilerle bütün ilişkileri her koşulda reddettiklerini vurgulayarak, ortak mücadele çağrısında bulundu.

‘İŞGALCİLERİN SUÇLARINI ULUSLARARASI ARENAYA TAŞIYALIM’

GORAN adına konuşan  Fuad Cemal de Kürt tarihine değinerek, "Tarih boyunca işgalciler Kürdistan’da katliam yapmışlar. Enfal, Halepçe, olmak üzere binlerce insan katledildi. Bu durum hâlâ devam ediyor. Buna son verilmesi için herkesin mücadele etmesi gerekiyor” dedi.
Kürt-Pen Onursal Başkanı Berivan Doski de konuşmasında Kürdistan’daki işgalcilerin suçlarının uluslararası arenaya taşınması gerektiğini söyledi.
KKP-BAKUR ise ortak mücadelenin önemine değindi.
Konferans katılımcıların konuşmasıyla devam ediyor.