Laurent: Taleplerinizi destekliyoruz, girişimde bulunacağız

Strasbourg’da Öcalan’a yönelik tecride karşı açlık grevinde olan eylemcilerin taleplerine destek verdiklerini vurgulayan Fransız Senatör Pierre Laurent, taleplerin hayat bulması için Fransız devlet yetkilileri nezdinde girişimde bulunacaklarını söyledi.

2010-2018 yılları arasında Fransız Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri ve senatör Pierre Laurent, Strasbourg’da 115 gündür tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan eylemcileri ziyaret etti. Aynı zamanda Fransız Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Laurent’a PCF’nin Bas-Rhin İli Federasyonu yönetiminden Hulliya Turan ile partili bazı yetkilier de eşlik etti.

Fransız senatör ve beraberindeki heyet, Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Dışilişkiler Sözcüsü Agit Polat eşliğinde 115 gündür tecride karşı açlık grevinde bulunan eylemcileri yataklarında ziyaret etti.

KOÇ: TECRİT UYGULANIRSA ÖCALAN BARIŞ İÇİN ROLÜNÜ OYNAYAMAZ

Senatör Pierre Laurent, burada eylemcilerden Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç’la kısa bir diyalog kurdu. Burada konuşan Koç, PCF eski Genel Sekreteri ve Senatör Laurent’in içinde bulunduğu heyetten tek isteklerinin açlık grevlerinde ölümler yaşanmadan Türkiye’ye baskı yapılması ve taleplerinin kabul edilmesi olduğunun altını çizdi.

Taleplerinin Avrupa Konseyi (AK) ve Türkiye’nin bizzat kendi yasalarında yer alan insani bir hak olan tutsakların tecrit edilmemesi ilkesi olduğunu söyleyen Koç, AK’nin geçmişte yaptığı bir açıklamada PKK’nin Türkiye ile barış görüşmelerini başlatması talebini hatırlattı. Koç, tecridin devam etmesi halinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın barış sürecinde rolünü oynayamayacağına dikkat çekti.

LAURENT: FRANSIZ YETKİLİLERE MESAJINIZI İLETECEĞİZ

Koç’a cevaben konuşan Pierre Laurent ise, kendilerinin Fransız yetkililerinin adım atması yönünde harekete geçirilmeleri için eylemcilerin mesajını iletecekleri sözünü verdi. “Açlık grevcilerinin Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve yeni bir barış sürecinin başlatılması yönündeki taleplerini tümüyle destekliyoruz” diyen Laurent, kendisinin Strasbourg’a gelerek eylemcileri ziyaret etme nedeninin de bu desteği iletmek olduğunun altını çizdi.

Yüksel Koç ise, artık günlerin değil saatlerin önemli olduğunu ve desteklerine güvendiklerini söylerken, Laurent, “Durumun aciliyetinin farkındayız” diye cevapladı.

Pierre Laurent daha sonra eylemcilerden Mustafa Sarıkaya ile de kısa bir görüşme yaparken, kendilerinin gerekli duyarlılığı göstereceklerini dile getirdi.