Londra’da 14 Temmuz şehitleri ve ardılları anıldı

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişinin yıl dönümünde Kürt halkının yiğit evlatları Kasım Engin, Diyar Xerib, Mazlum Tekdağ ve yoldaşları görkemli bir etkinlikle anıldı.

Anmaya şehit aileleri, Diyar Xerib’in kardeşi Armanc Xerib, Zeynep Ana, ile kadın ve gençlik temsilcilerinin de aralarında olduğu kalabalık bir katılım oldu.

14 Temmuz şehitleri ile son dönemde Türk devletinin saldırıları sonucu şehit olan gerillaların fotoğrafları ile PKK, YPG ve YPJ bayrakları asıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada ilk olarak 14 Temmuz Diyarbakır Zindan direnişini ve ölüm orucu şehitlerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

LAZ KEMAL’İN SELAMIYIZ

Sinevizyonun ardından Kürt Halk Meclisi ve Şehit Aileleri Komisyonu adına bir konuşma yapan Ali Boyraz, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin tarihinin şehitler tarihi olduğunu vurgulayarak, “Tam 40 yıl önce Amed zindanında faşist cunta rejimine karşı PKK’nin öncü kadroları büyük bir direniş gerçekleştirdi. Şehitler vererek bu cuntayı gerilettik ve o dönemin işkencecisi ve katili olanlar ise Laz Kemal’in selamıyla bertaraf edildiler. Kürdistan halkı tüm bu soykırım ve baskı politikalarına karşı özgür bir yaşamı gerçekleştirmek için Laz Kemalin selamını iletmeye devam ediyor devam edecek” dedi.

Konuşmaların ardından anma sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyon izlenirken halk, sık sık “Şehit namırın”, “Biji serok Apo”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı.

Sinevizyon gösteriminin ardından bir konuşma yapan Diyar Xerib’in kardeşi Armanc Resul, Kürt halkının büyük bedeller ödediğini ancak her gün bir adım daha özgürlüğe yaklaştığını ifade etti. Diyar Xerib’in PKK’nin özgürlük ideallerine hem duruşu hem de yaşamı ile bağlı bir tavır ortaya koyduğunu ifade eden Resul, Xerib’in dört parça Kürdistan halkının ulusal birliğinin bir sembolü olduğunun altını çizdi.

Kürt Kadın İnisiyatifi adına yapılan konuşmada ise şehitlerinin mücadelesi ve anılarının yaşamsallaştırmanın önemine dikkat çekildi.

SÖZ KİFAYETSİZ KALIYOR

Mazlum Tekdağ’ın mücadele arkadaşı Mehmet Dersim ise Mazlum Tekdağ’ın ailesine yazdığı son mektubu okudu. Dersim, Tekdağ’ı anlatırken sözün kifayetsiz kaldığını vurgulayarak, onun 35 yıllık ömründe nasıl gençlik, demokratik mücadele ve basın alanında öncülük yürüttüğünü aktardı.

Son olarak KCDK-E adına yapılan açıklamada ise şehitlere bağlığının onları yaşamsallaştırmak olduğu vurgulanarak, “Şehitlerimiz ile büyüdük geliştik ve şu anda dört parça Kürdistan’da binlerce Kürt evladı savaşıyor mücadele ve direniş içerisinde özgürlüğe yürüyor. Önemli olan şehitlerimiz anmanın yanı sıra daha fazla mücadele sarılmak onların umut ve hayallerinin takipçisi olmaktır. Bizim için esas olan onların hayallerini ve umutlarını gerçekleştirmektir. İşte 14 Temmuz umudun bittiği yerde yoldaşlarımız şehadete ererek umudu yarattılar” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından “Şehit namırın” sloganları ile anma sona erdi.