Avrupa'da 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri anılıyor

Fransa’nın başkenti Paris, Marsilya, Bordeaux ve Almanya’nın başkenti Berlin, Hamburg, Kiel kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri anıldı.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri Fransa Marsilya, Bordeaux ve Almanya’nın Hamburg kentlerinde anıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Tevgera Ciwanê Şoreşger (TCŞ) aktivistleri saat 16:00’da Belle de Mai Meydanı’nda bir araya gelen kitle devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra halk yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında gençler sık sık “Werin Cenga Azadiyê” ve “Libere Öcalan” sloganları attılar.

Yaklaşık bir saat süren yürüyüş Belle de Mai Meydanı’nda bir miting ile devam etti.

Mitingde bir açıklama yapan gençler “14 Temmuz direnişçileri şahsında tüm Kürdistan devrim şehitlerini anıyoruz. Faşist Türk devletini Kürdistan topraklarından 14 Temmuz direnişçileri ruhuyla def edeceğiz” dediler. Eylem mitingin ardından “Şehîd namirin” sloganları ile sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Kürdistanlılar “Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında 14 Temmuz direnişçilerini andı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada 14 Temmuz direnişine ilişkin sinevizyon izlendi. İzlenen sinevizyonların ardından konuşmalar yapıldı.

Yaklaşık 2 saat süren anma “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

HAMGURG

Hamburg Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Kürdistanlılar 14 Temmuz direnişine ilişkin bir anma gerçekleştirdi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada 14 Temmuz direnişine ilişkin sinevizyonların izlendiği anmada konuşmalar yapıldı.

Anmada Mehmet Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş da bir konuşma yaptı. Ayten Durmuş konuşmasında “bugün burada toplanmamızın sebebi ve bir araya gelmemizi sağlayanlar 14 Temmuz direnişçileridir. Bugün varlığımızı 14 Temmuz direnişçileri ve şehitlere borçluyuz” dedi.

Gençler gerçekleştirdikleri anmayı "Werin Cenga Azadiyê" hamlesi kapsamında yaptıklarını belirttiler. Yaklaşık 2 saat süren anma “Şehîd namirin” sloganlarının ardından sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada sinevizyon gösterimi yapıldı. NAV-BERLİN Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz anmada yaptığı konuşmada, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehitler sayesinde Kürtler bütün dünyada tanındı, dört arkadaş ölüm orucuna girmesi ile ulusal birliği ve özgür yaşamı savunurken bir halkın doğuşunu ve ayağa kalkmasını sağladı” dedi.
Anmada bir şehit annesi de konuşmasında Kürt halkının uyanışını sağlayan ve bu günlere gelmesini sağlayan o günkü emeklerin sonucu olduğunu belirtti. Kürdistan'ın her toprağında şehitlerin kanının olduğunu söyleyen şehit annesi, “Kürdistan'ın her bir taşında bir kadın, bir erkek arkadaş yatıyor ve bu yüzden bizler her gün, her an kendimizi onların yerine koymamız gerektiğini belirtiyoruz” dedi.
Memli Güngör ise, 1982 cuntası döneminde Diyarbakır zindanındaki yaşananlara dikkat çekerek, “Dönemin zorluklarına rağmen Kürt halkı olarak direndik ve direnmeye devam ediyoruz” dedi.
Berlin AGİF temsilcisinin konuşması ardından anma “Şehid namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri anıldı.

DKTM’de düzenlenen anma, saygı duruşu ile başladı.

DKTM Eşbaşkanlarının konuşmaları ile devam eden konuşmalarda 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri’nin önemine dikkat çekildi.

Anmada yapılan konuşmalarda PKK’nin var oluşundan bu yana bir direniş hareketi olduğu ve ihaneti hiçbir zaman kabul etmediği vurgulandı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri anıldı.

Şehit Aileler Komitesi, TJK-F ve CDK-F’nin organize ettiği ve Le Blanc-Mesnil’de büyük bir salonda yapılan anma etkinliği, başta 14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişçileri ve Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Paris ve çevresinde yaşayan yüzlerce Kürdistanlı ve şehit ailesinin katıldığı anmada 14 Temmuz şehitleri için anma köşesi oluşturuldu. Şehit aileleri komitesi adın konuşmalar yapan Dayîka Têlî, Welat Demir ve Güneş Arduç, Kürt Özgürlük Hareketi’nin direniş çizgisini şehitlerin belirlediği vurgusunda bulunarak Diyarbakır Zindanı’nda direnişin meşalesinin yakıldığı belirtilen konuşmalarda, direnişin bir miras olarak taşındığı vurgulandı.

Bir diğer konuşmacı olan Kemal Aktaş, 14 Temmuz zaferinin yaratıcısı ve Kürt halkının direnişinin öncüleri olan Mehmet Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Kemal Pir, Ali Çiçek’i saygıyla anarak başladı.

Aktaş, “Kürtlerin kimliğini, PKK’nin direnişini kırmak isteyen faşist yönetim büyük bir kayalığa çarptı. Çünkü 14 Temmuz direnişçileri buna izin vermedi. Ve onlar sayesinde meşru mücadelemiz gittikçe büyümeye başladı tıpkı alev topu gibi büyüdü.

Önder Apo’nun felsefesi ve yaratığı ideoloji var olduğu sürece Kürt halkını yok sayamaz ve yıkamazlar. 14 Temmuz direnişçilerine ve tüm Kürdistan devrim şehitlerine borcumuzu ancak vereceğimiz mücadele ile cevap olabiliriz” dedi.

Şehitlere bağlılık sözü verilen konuşmalardan sonra Fuat Kav’ın Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Üç Kürt Kadın Devrimci Sara, Rojbin ve Ronahî üzerine yazıldığı şiir de okundu.

Sık sık “Şehît namirin” ve “Bijî berxwadana zindana” sloganları atıldığı anmada 14 Temmuz şehitlerinin direnişini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Anma, TEV-ÇAND Paris sanatçılarının düzenlediği müzik dinletisi ile sona erdi.