'Nazizme karşı mücadele etmek suç değildir, kimse yargılanmamalı’

İsviçre, 2018 yılı Kasım ayında göçmen karşıtı, ırkçı gösteriyi engelledikleri gerekçesiyle onlarca kişiye ağır para ve hapis cezası vermeye devam ediyor.

2018 yılı Kasım ayında İsviçre'nin Basel kentinde İsviçre Milliyetçi Parti (PSN), tarafından İsviçre’nin, BM Göçmen Paktı’nı protesto eden, göçmen karşıtı ırkçı gösteriyi engelledikleri gerekçesiyle İsviçre yargısı onlarca kişiye ağır para ve hapis cezalarının vermeye devam ediyor.

İGİF üyesi ve Devrimci Karadenizliler oluşumunun kurucularından olan Erhan Çalparmak'ın davası yarın görülecek.

2018 yılında düzenlenen gösterinin İsviçreli anti-faşistler ve göçmen örgütlerin öncülüğünde engellenmesinin 6 ay sonra İsviçre polisi tarafından ev baskınları yapılarak 60 kişi gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınanlar arasında İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu üyesi ve Devrimci Karadeniz Gençliği kurucularından Erhan Çalparmak'ta bulunmaktaydı. Gözaltına alındıktan sonra Çalparmak 3 gün geçici cezaevine gönderilmişti. Burada çıplak aramaya maruz bırakılan ve darp raporu bulunan Çalparmak'ın duruşması yarın Basel mahkemesinde görülecek. 

ANF'ye konuşan Çalparmak bir politik göçmen olarak bulunduğumuz ülkede devrimci bir duruş gereği ırkçılığı, yabancı düşmanlığını savunan göçmen karşıtı düzenlenen gösteriyi engelleme ihtiyacı duydum.

İsviçre yargısı Nazi eylemini engellediğimiz gerekçesiyle İsviçreli antifaşistlere en az 8000 frank para cezası ve aylarca süren hapis cezaları verirken savcılık tarafından biz göçmenlerin ise sınır dışı edilmemiz isteniyor. Türkiye'de yaşanan ırkçılık ve faşizmden kaçarak geldiğimiz İsviçre'de böyle bir gösteriyi engellemekten yargılanıyoruz” diye belirtti.

İGİF adına yapılan açıklamada ise “Başta üyemiz Erhan Çalparmak olmak üzere bu davada yargılanan herkesin yanındayız. Nazizme karşı mücadele suç değildir” denildi.