Paris'te binler buluştu: Katliam hemen aydınlatılsın!

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez‘in  katledilmelerinin yıl dönümünde Paris’te kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in katledilişlerinin 7’nci yılı dolayısıyla Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve CDK-F tarafından kitlesel bir yürüyüş organize edildi. Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda ve Belçika’dan binlerce kişinin katıldığı protesto gösterisi, “7 Yıllık Cezasızlığa Yeter Artık” sloganıyla  yapıldı. Saat 11:00 de Gare du Nord'dan yürüyüşe geçen Kürtler ve dostları Republique Meydanı’ndaki mitingde buluştu.
Yürüyüşün en önünde Kürt kadınları, “7 Yıllık Cezasızlığa Yeter Artık” pankartının yanı sıra Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı.
Yürüyüş kortejinin ikinci sırasında ise Cansız, Doğan ve Şealemez'in aile fertlerinin yanı sıra Fransız siyasetçiler Jean-Luc Melanchon, Pascal Torre, KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, KNK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, KCDK-E Eşbaşkanları Fatoş Göksüngür ile Yüksel Koç, TJK-E temsilcilerinin yanı sıra birçok Kürt, Fransız, Tamiller ve Türkiyeli kurum temsilcisi bulundu.
Yaklaşık bir saatlik yürüyüş boyunca sık sık Türkiye ve Erdoğan aleyhine sloganlar atılırken, Fransız hükümetinin sessizlik politikası da sert bir dille eleştirildi.

'ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'

Yapılan yürüyüşün ardından Republique Meydanı’nda bir miting gerçekleşti.  Mitingin açılış konuşmasını CDK-F Eşbaşkanları Remziye Demirci ve Lokman Kanar yaptı. Eşbaşkanlar, şu mesajı verdiler:“Kürt halkı ve kadınları olarak bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Kürt halkı olarak gerçek anlamda bir adalet istiyoruz. Kim bu katliamın öncülüğünü kim yaptı. Fransa'nın buna açıklık getirmesini istiyoruz. Biz bu adaletsizliğe karşı mücadele ediyoruz. Sakine, Rojbin ve Sara'nın katillerinin yargılanması için elimizden geleni yapacağız.”

FRANSA'YA TEPKİ
TJK-E adına bir konuşma yapan Yıldız Filimci de "Türk devletini ve Erdoğan işgal bir parçası olarak bu katliam gerçekleştirdi. Fakat Fransa adaleti yerine getirme konusunda sorumluluğunu yerine getirmedi" dedi.

‘ÖCALAN’I ÖZGÜRLEŞTİRELİM’

Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan ise 7’nci yılında duygularını şu sözlerle dile getirdi:  “Rojbin’in babası ve Sakine’nin yoldaşıyım, Leyla’nın amcasıyım. 7’nci yılında katilleri lanetliyorum. Kürtler olarak bir olalım, el ele verelim, 20 yıldır önderimiz Öcalan’ı imralı’dan çıkartalım. “

‘ONLARIN MÜCADELESİ MİLYONLAR YÜRÜTÜYOR’

Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez de şöyle konuştu:
"Ne kadar yüreğimiz yansa da şehitlerimizle başımız diktir. Onlar bugün buradalar. Onlar binler ve milyonlar olmuş ve adlarında yürüyorlar. Mücadelesini devralmışlar. Bu doğru, onlar ölmedi. Kürt halkının yüreği ne kadar yansa da mücadelesinden hiçbir zaman ödün vermedi. Yıllardır kar kış demeden sokaklarda, dağlarda özgürlük ve adalet mücadelesini veriyor. Her yıl Paris başta olmak üzere her yerde büyük bir sahiplenme var. Bu sahiplenmeden onur duyuyoruz. Hepimiz bir aileyiz.

KARTAL: ADALET YÜRÜYÜŞÜ 7 YILDIR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da Kürt halkının 7 yıldır aralıksız adalet yürüyüşü devam ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Onlar mücadelemizin ve Kürt kadın hareketinin öncüleriydi. Onların hakikati ortaya çıkana kadar mücadele sürecek. 7 yıldır Kürt dostları, Kürt kadınları, Fransa kadınları bu davayı takip ediyor. Ancak bugüne kadar bir gelişme yok. Buradan katliamın 7. yıl dönemi vesilesiyle Fransa yargısına çağrı yapıyoruz. Kürt halkının mücadelesi hiç bir zaman bu sonucu kabul etmeyecek. 3 kadın arkadaşımızın katillerin açığa çıkmasını istiyoruz. Kürdistan halkı olarak bu davanın takipçisiyiz. Türk devletinin Paris katliamı gibi Rojava başta olmak üzere Kürt halkının tüm kazanımlarına yönelik saldırı konsepti sürüyor. Türk devleti ve destekçileri geçen sene komplonun yıl dönümünde Rojava'ya yönelik işgal saldırısı gerçekleştirdi. Ancak tarihsel bir direnişle karşılık buldu. Bugün Efrîn, Serêkaniyê işgal altına alınmışsa da mücadele sürüyor. Türk faşizmine karşı mücadelemizi devam ediyor. 3 kadının mahkemesi de bu süreçle bağlantılıdır. Paris katliamı Efrîn, Serêkaniyê ve Kobanê saldırısıyla bağlantılıdır. Bu Erdoğan diktatörlüğüne karşı 2020 yılında mücadelemizi büyüceğiz. Başkan Apo'nun özgürlüğü ve Türk devletinin faşizmine karşı çıkacağız. Mesajımız nettir, bu yıl tüm alanlarda mücadeleyi yükseltmeliyiz. Rêber Apo'nun, Kürt halkının özgürlüğü dışında hiçbir şekilde durmayacağız.”

‘CİNAYETİN ADRESİ BELLİ'

Genel sekreterliğini Jean-Luc Melanchon'un yaptığı Boyun Eğmeyenler Hareketi adına Matilda Panot bir konuşma yaptı. Panot, konuşmasında 3 Kürt kadının katledilmesinin 7 yıl geçmesine rağmen hâlâ aydınlatılmamasının Fransa demokrasi için bir ayıp olduğunu dile getirdi. Panot, Kürtlerin Ortadoğu’da barışın teminatı olduğunu belirterek, "Kürtler bugün Ortadoğu'da ortaklarımızdandır. Bölgedeki barış ve demokrasi ve barışın sembolüdür. 3 kadının öldürülmesiyle aynı zamanda Kürt halkının ve Fransız demokrasinin de hedef alınmıştır. Bu aynı zamanda bir kadın kırımıdır. Cinayetin adresi bellidir. Bütün bulgular Türk MİT’ini gösteriyor. Bunun için mahkeme derhal başlamalıdır.”

‘YANINIZDAYIZ’

Yeşiller adına Eva Sas da, 7 yıldır Kürtlerin yanında olduğunu söyleyerek, “Fransa’nın ilgili kurumlarından buna son vermesini istedik. Bir soruşturma başlatıldığı söyleniyor. Katilin ölümünden sonra bu başladı. Bu bir adımdır, Fransa bu adımı büyütmeli ve bunu açığa çıkartmalıdır” çağrısında bulundu.

‘PKK YASAĞI KALKMALI’

Anti Kaptalist adına Oliver Besanconet da Kürtlerin demokrasinin ve özgürlüğünü bedelini fazlasıyla ödediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Paris katliamı da bunun bir parçası. Liderleri tutuklu ve her gün bir katliama uğrayan bu halkın mücadelesi bizim de mücadelemizdir. Sizin zaferiniz bizim zaferimizdir. Adaletin sağlanması her şeyden önce Sakine’nin kurucusu olduğu PKK’nin terör listesinden çıkartılması lazım. Bugün burada biz de bir mücadelenin içerisindeyiz. Bir grev var. Biz size bakarak mücadelemizi büyütüyoruz. Bize güç veriyorsunuz. Adalet ve hakikat için mücadele etmeye devam ediyoruz. “
Miting, Hozan Comerd, Farqin Azad, Diyar Mahrovi ve Menal’ın söylediği şarkılarla son buldu.