Paris’te halk, Kürdistan’daki yangınlara dikkat çekmek için alanlardaydı

Fransa’nın başkenti Paris’te Kürdistanlılar, Kürdistan’da bilinçli yakılan orman yangınlarını protesto etmek için ADHK, ACTİT, BİR-KAR, ÖNCÜ PARTİZAN, CDK-F, PDD ve ODAK’ın çağrısı ile Strasbourg St. Denis/Kemer önünde bir eylem yaptı.

Orman yakmalarına dikkat çekmek için üzerinde “Dersim yanmıyor, yakılıyor!”, “Kürdistan-Türkiye devlet eliyle yakılıyor!” yazılı pankart taşındı.

DEVLET ELİ İLE KÜRDİSTAN’DAKİ ORMANLAR YAKILIYOR 

Eylemde Demokratik Güç Birliği’nin açıklaması okundu.

“Ülkenin batısında rant amaçlı çıkarılan yangınların yerini Kuzey Kürdistan'a gidildikçe devletin yaptığı askeri operasyonlar sonucu çıkarıldığı görülmektedir” denilen açıklamada, askerlerin çıkardığı yangınlar sonucunda on binlerce hektarlık ormanlık alanın yok olduğu belirtildi.

Yangınların söndürülmesinin devlet güçleri tarafından engellendiğine de dikkat çekilen açıklamada, “Bu yangınlara müdahale etmek isteyen halk, belediye başkanları, parti ve dernek başkanları, çevre ve doğa aktivistleri engellenip, bir fiil Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu mülki amirlikler tarafından tehdit edilmiş, gözler önünde çok geniş ormanlık alanların yok olması sağlanmıştır” denildi.

Türk devletinin 1990’lı yıllardan bu yana köy boşaltma, yakma, ormanları yok etme politikasının kesintisiz bir şekilde sürdüğü de vurgulanan açıklamada şunlar belirtildi: “Benzer bir durum Bingöl, Bitlis ve Şırnak içinde geçerlidir. Bu alanlarda devlet hiçbir yangın söndürme eğiliminde bulunmadığı gibi yangını söndürmek isteyen gönüllü halk kitlelerini de engellemektedir. Özellikle Bingöl'ün Yayladere kırsalında süren yangın halkın yaşam alanlarına kadar ulaşmıştır.

Bizler devrimci demokrat yurtseverler olarak; 

Bizler doğa severler ve yaşam savunucuları olarak diyoruz ki;

Bu katliamların her türlüsünü doğaya ve doğada yaşayan canlılara, halklara, kültürlere, inançlara ve cinslere reva gören faşist zihniyetle hesaplaşmamız tarihseldir.”

Eylem, “Katil devlet hesap verecek”, “Katil Erdoğan” ve “Dersim yanmıyor, yakılıyor” sloganları ile sona erdi.