PYD'nin 16. kuruluş yıl dönümü Viyana'da kutlandı

PYD’nin 16’ıncı kuruluş yıl dönümü Avusturya’nın başkenti Viyana’da kutlandı.

Döbling Volkshochschule salonunda yapılan etkinlik, Rojava devrim mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşması ardından, PYD'nin kuruluş yılından günümüze kadar nasıl şartlarda geldiği konulu bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte, Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Rivar Diyar Derar ve PYD Viyana temsilcisi Agirî Kobanê ile Avusturya Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) siyasetçi Anton Mandl birer konuşma yaptı.

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Rivar Diyar Derar, Suriye savaşı başladığında Kürtlerin örgütlenerek bulundukları bölgede kendilerini koruyup yeni bir yaşam modeli kurduğunu belirtti.

Kuzey Suriye halklarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerini hayata geçirerek demokratik bir sistem oluşturduğunu kaydeden Derar, Öcalan'ın aydınlattığı yolda yürümeye devam edeceklerini belirtti.

PYD Viyana sözcüsü Agirî Kobanê, PYD'nin kurulduğu 2003 yılı sorası Baas rejimi tarafından katledilen PYD'li siyasetçileri andı.

“PYD şehitleri olan ve bu şehitlerinin yolunda yürüyen bir partidir” diyen Agiri, Suriye savaşı başladığında Kürtler adına siyaset yaptığını iddia eden bazı partilerin muhalefet adı altında örgütlenen çetelerle hareket ettiğini hatırlattı.

SPÖ'lü siyasetçi 19. Viyana belediye eski başkan yardımcısı Anton Mandl Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini yürekten desteklediğini söyledi.

Mandl, DAİŞ çeteleri başta olmak üzere bölge halklarının başına bela olan çetelere karşı verdikleri savaştan dolayı başta kadın savaşçılar olmak üzere YPG ve Kürtlere minnettar olduğunu, vermiş oldukları mücadelelerini desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Kutlamada Grup Midya (Jin), Koma Rojava, Ednan&Nısrın ve Peyman Arjin sahne aldı. Kutlama halaylarla sona erdi.