Remzi Kartal: Türk devleti çaresizlik içinde

KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Kürt Özgürlük Hareketi’nin mücadelesi sonucu ekonomik kriz yaşayan Türk devletinin büyük bir çaresizlik içinde olduğunu söyledi.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Türk devletinin saldırıları sonucu yaşamını yitiren HPG komutanlarından Atakan Mahir ve Êzidî Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali’yi anmak için bir etkinlik düzenledi.

ŞENGALİ VE MAHİR ANILDI

Kartal, devrim şehitlerinin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmeleri ele alan bir konuşma yaptı. 

Türk devletinin saldırıları sonucu yaşamlarını yitiren Şengali ve Mahir’in ideolojik, felsefi ve askeri birikim ve deneyimleri olan özgürlük savaşçıları olduklarını ve anıları önünde saygıyla eğildiğini söyledi. 

Kürt Özgürlük Hareketi’nin mücadelesi sonucu açmaza düşen ve büyük bir ekonomik kriz yaşayan Türk devletinin giderek daha saldırganlaştığına dikkat çeken Kartal, “Devlet çok çaresiz bir duruma düşmüştür. Bu ekonomik kriz özellikle son üç yıl içinde bize karşı yürüttüğü savaşın bir sonucudur” dedi.

'ASIL SORUNUMUZ SİSTEMLE'

Konseptlerinde Türk devletini yıkmak ve yok etmenin olmadığını söyleyen Kartal, Kürt Özgürlük Hareketi’nin kişilerle bir sorunu olmadığını, asıl sorunun sistem olduğunu söyledi. “Peki bu sistemin yürüttüğü konsept yok edilebilir mi” sorusunu sorduktan  sonra devamında şunları kaydetti:

“Evet, edilebilir. Bu yüzden de bizim mücadelemiz çok kapsamlı bir biçimde Rojava’da olduğu gibi giderek güçlenecektir. Türkiye, İran, Irak ve Suriye’de önümüzdeki yılın 15 Ağustos’una kadar bütün imkanlarımızla sistemleri değiştirme çabası içinde olacağız. Türk devletinin Avrupa’dan aldığı yardımları da mücadele ederek durdurmamız gerekir. Avrupa halklarını bu konuda aydınlatmak için bir çaba içinde olacağız.”

Kürt Özgürlük Hareketi’nin Türk devletinin İdlib’deki planlarını bozduğunu ve büyük bir açmazla karşı karşıya bıraktığını belirten Kartal, Türkiye’nin kısa bir zamanda DAİŞ artığı çetelerle birlikte Êfrin başta olmak üzere tüm Suriye’den çıkarılacağını söyledi.

Kartal, Türk devletinin teşhiri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürleşmesi için diasporada yaşayan Kürdistanlılara büyük görevler düştüğünü hatırlattı.

“Yurt dışında daha önce bir saat çalışıyorsak bunu ikiye çıkarmalıyız. İki saat çalışıyorsak bunu dört saate çıkarmalıyız. Herkes bu mücadeleye katkıda bulunmak zorunda” diyerek  yurt dışında yaşayan Kürdistanlılara mücadeleye daha sıkı sarılmaları çağrısı yaptı. 

Etkinlikte Mahir ve Şengali’nin yaşam ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.