Söderhamn'da sosyal demokratlardan kayyumlara tepki

Söderhamn Sosyal Demokrat İşçi Partisi ilçe örgütü, halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarının yerlerine kayyum atanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

İsveç'in Söderhamn ilçesindeki sosyal demokrat parti örgütü yaptığı yazılı açıklamada, Türk devletinin 19 Ağustos günü yüksek oy oranlarıyla halkın göreve getirdiği Amed, Mardin ve Van kentlerinin büyükşehir belediye başkanlarının görevden aldığını hatırlattı.

Halkın desteğine sahip demokratik yöntemlerle seçilmiş belediye yöneticilerinin görevlerinden alınmalarının kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada “Demokrasiye yapılan bu açık saldırı NATO üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke Türkiye'de gerçekleşti. Bu sadece görevden alınanlara değil, aynı zamanda oy hakkı gasp edilen seçmenlere yönelik saldırıdır” denildi.

Görevden alınan belediye başkanlarının HDP'li olduğuna ve 60'ı belediye yöneticisi 400 civarındaki HDP'linin tutuklandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürt politikacılara yönelik tutuklamaların nedeni Türkiye'de 31 Mart'ta yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir yenilgi almasıdır. Erdoğan tüm yasama, yargı ve yürütmeyi kendisinde topladı. Yenilgi Erdoğan'ın iktidarını sarstı, öyle ki İstanbul'da seçimlerin yenilenmesini dayattı ama AKP güçlü olduğu yerde bir daha kaybetti.”

Kendilerinin meslekdaşlarının asılsız suçlamalarla görevden alınmalarını ve tutuklanmalarını kabul etmeyeceklerini söyleyen sosyal demokratlar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel seçimlerde ortaya çıkan halk iradesine saygı göstermesini talep ediyoruz. Temel hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, bir demokraside demokratik yöntemlerle seçilen politikacılar görevden alınamaz” dedi.

Türk hükümetiden halkın iradesine saygı göstermesini ve belediye başkanlarını görevlerine iade etmesini istedi.