Strasbourg’da oturma eylemi üçüncü haftayı geride bıraktı

Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla Strasbourg’daki AK ve CPT önünde başlatılan oturma eylemi üçüncü haftasını geride bıraktı.

Fransa’nın Strasbourg şehrinde 14 kişinin katıldığı tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 117’inci gününe girerken, aynı amaçla başlatılan oturma eylemi ise üçüncü haftasını geride bıraktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)’nin de bulunduğu Strasbourg’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine paralel olarak kentte kitlesel oturma eylemleri yapılıyor.

Bu kapsamda Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK)-E ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde oturma eyleminin ilk haftası açlık grevi şeklinde gerçekleşti. Bu eylem, sonraki haftadan itibaren kitlesel oturma eylemine dönüştü. AK ve CPT önünde bir araya gelen yüzlerce kişi bugün de yetkililere seslenerek, tecridin kırılması için adım atılmasını istedi.

TECRİT KINANDI, AK VE CPT GÖREVE ÇAĞRILDI

AK ve CPT’yi görevlerini yerine getirmeye çağıran eylemciler, Türkiye’nin imza attığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) uyması için baskı yapılmasını istedi. Eylemin son gününde bir de yürüyüş düzenlendi.

Ellerinde Kürt Halk Önderi posterleri ve Leyla Güven başta olmak üzere, Avrupa’da açlık grevinde olan eylemcilerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte, Almanca, Fransızca, Kürtçe ve İngilizce “Hepimiz Leyla’yız”, “Bıji Serok Apo”, “Katil Erdoğan” ve “Diktatör Erdoğan” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrasında AK önünde zincir eylemi yapılarak, açlık grevlerine dikkat çekildi. Burada yapılan konuşmalarda, AK yetkilerinin bir an önce CPT’ye baskı yaparak İmralı’ya heyet gönderilmesi istendi.

KCDK-E ve TJK-E bünyesindeki onlarca kurum ile inanç gruplarının yöneticilerinin de katıldığı kitlesel oturma eylemi, Pazartesi günü yeniden AK önünde devam edecek.

SLOGANLARLA DİRENİŞÇİLERİ SELAMLADILAR

Öte yandan, Strasbourg’daki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine Avrupa’da yaşayan Kürt halkı ve dostlarının destek ziyaretleri de sürüyor. 14 aktivistin süresiz dönüşümsüz açlık grevi 17 Aralık 2018’de başlamıştı.

AK önündeki kitlesel oturma eylemine katılan onlarca kişi de, eylemlerinin bu haftaki son gününde açlık grevindeki 14 direnişçiyi ziyaret etti. Açlık grevcilerinin sağlık sorunlarından ötürü yatağa bağlı oluşlarından kaynaklı dışarıya çıkamadığı ziyarette, sloganlarla direniş selamlandı. Burada konuşan ziyaretçiler, tecrit kırılıncaya kadar Kürt halkının ayakta olacağı vurgulandı.