Türk ordusu, Efrîn'de duvar örüyor

Türk ordusu, Efrîn’i kenti topraklarına katmak için işgal duvarları örüyor. İşgalci ordu, kent çevresinde de askeri üs ve karakollarını arttırıyor.

İşgalci Türk devleti, 2015’te Erdoğan’ın açıklamalarının ardından ‘sınır güvenliği’ bahanesiyle Efrîn’in Şiyê ilçesinden Raco ilçesine kadar olan hatta Türkiye sınırı üzerinde duvar örmeye başladı. İşgalciler, ardından bu duvarları Efrîn’den Derîk’e kadar 760 kilometre uzunluğundaki hat boyunca genişletti.

İşgalci Türk ordusu, şimdi de Efrîn Kantonu çevresine ördüğü duvarlarla Suriye topraklarını parçalayarak Efrîn’i Hatay’a bağlamayı hedefliyor.

HALKTAN TEPKİ

Halk, Rusya Uzlaşma Merkezi önünde tepkilerini dile getirerek, bu durumun durdurulması ve işgalcilerin Efrîn’den çıkarılmasını istedi. Halk, Suriye rejimine de tutumunu netleştirmesi ve İskenderun Sancağı senaryosunun tekrarlanmasına izin vermemesi çağrısı yaptı.

EVLERİ VE OKULLARI YIKTI

İşgalci Türk ordusu bu hafta Kîmar köyünden Cilbira ve Meryemîn köylerine kadar olan 900 metrelik alanda hatta 3 metre yüksekliğinde duvar örmeye başladı.

Türk ordusu, işgal duvarını örmeye başlamadan önce Cilbira köyünde 15 evi, köydeki okulu ve su deposunu yıktı. Ardından köy etrafında hendek kazarak, duvarları örmeye başladı. Çevrede de askeri noktalar ve karakol kurdu.

KAÇIRMA, EL KOYMA VE HARAÇ UYGULAMASI

Efrîn kenti ve köylerinde işgalci Türk devleti, halka yaptıklarını da gizlemeye çalışıyor. Medya organlarının ve hukuk kurumlarının Efrîn’e girmesine izin vermiyor.

Cindirêsê’nin Celemê köyünde de Feyleq El Şam çeteleri bu hafta Şiyar Ekrem Kelxelo, Delil Mihemed Eluş, Mihemed Mori, İbrahim Nehle Kelxelo ve Heyser Ebdulrehman Sêfo adlı kişileri kaçırdı. Kaçırılanların akıbeti hâlâ bilinmiyor.

Cindirêsê’nin Telif köyünde işgalciler odun taşıyan her araçtan 100-300 kiloluk oduna el koyuyor.

Diğer yandan başta Firqet El Hemzat çeteleri olmak üzere işgalciler Raco’nun Etmana, Şadiya, Qude, Koliya, Barbine ve Hesen köylerinde zeytinliklerinde çalışan çiftçilerden de her ağaç için 100 Suriye lirası haraç alıyor.