Yazar Doğan Akhanlı yaşamını yitirdi

İnsan hakları alanındaki çalışmaları ile de bilinen Yazar Doğan Akhanlı, uzun süredir mücadele ettiği kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

Uzun zamandır kanser hastalığıyla mücadele eden Yazar Doğan Akhanlı, Berlin'de yaşamını yitirdi.

1957 Şavsat/ Artvin doğumlu olan Doğan Akhanlı, 12 Eylül 1980'de faşist cuntaya karşı yaptığı çalışmalar sebebiyle Türkiye'de tutuklandı, 3 yıl Metris hapishanesinde yattı.

1991 yılı sonunda Almanya'ya göç etti. İnsan haklarının savunulmasına yönelik ve ırkçılık karşıtı çeşitli kuruluşlarda görevler üstlendi. Almancadan Türkçeye çeviriler, radyolara programlar, edebiyat söyleşileri, okumalar yaptı ve edebiyat dergilerine yazılar yazdı.

Recherche International adlı kuruluşta araştırmacı ve yazar olarak çalışan Doğan Akhanlı’nın tarih ve hatırlama kültürü üzerine yaptığı projeler, Bündnis für Demokratie und Toleranz – Berlin (Demokrasi ve Hoşgörü Birliği – Berlin) tarafından da pek çok ödüle layık görüldü. Doğan Akhanlı’ya 2013 yılında „Pfarrer-Georg-Fritze“ İnsan Hakları Ödülü, 2019 yılında ise Goethe madalyası ile ödüllendirildi.

Yazar Doğan Akhanlı Türkiye`de aktif devrimci faaliyetler sürdürdüğü dönemde hakkında açılan ve gıyabında süren davadan beraat etmiş olmasına rağmen, Türk devletinin İnterpol araması nedeniyle tatil için gittiği İspanya´da gözaltına alınmış ve beraat sonrası gittiği İstanbul`da da gözaltına alınarak baskılara maruz kalmıştı.