Zapatistalar Frankfurt’ta Kürtlerle buluşuyor

Zapatistaların beş ayrı kıtadan başlattıkları yürüyüşün ilk kolu Frankfurt’a ulaştı. Bir hafta boyunca ev sahipliğini Kürt kurumlarının üstleneceği Zapatistalar, Kürtlerle bir dizi buluşma planlıyor.

Kendilerini Zapata'nın ideolojik mirasçıları ve emperyalizme karşı beş yüz yıldır süren yerli direnişin varisleri olarak gören Zapatistaların beş ayrı kıtadan başlattıkları yürüyüşün ilk kolu, Avrupa kıtasına ayak bastı. Delegasyonun ilk durağı Viyan’a olurken ikinci durağı ise Frankfurt oldu. 

Geçtiğimiz yıl 5 Ekim’de Zapatista Hareketi (EZLN-CCIG) yayımladığı “Açık Denizde Bir Dağ” bildirisiyle, 2021 Nisan ayından itibaren 5 kıtaya Zapatista delegasyonları yollayacağını; ilk delegasyonların 13 Ağustos 2021’de Madrid’den çıkacağını duyurmuştu.

'AYDINLATMAYA GELİYORUZ'

Marcos öncülüğünde yılları alan ciddi bir devrimin ardılları olan Zapatistalar 5 Ekim 2020’de deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmayı planlarken, neden deniz yolunu seçtiklerine ilişkin şu mesajı vermişti: “Zapatistalar, 500 yıl önce Amerika kıtasında bir küresel istila imparatorluğunu kuran sömürgeci devletlere şu mesajı vermek istiyor: Sizler 500 yıl önce topraklarımıza ölüm ve katliam getirdiniz, bizler de 500 yıl sonra sizleri aydınlatmaya geliyoruz.”

Frankfurt Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Civaka Azad meclis bileşenlerinin Zapatistalara ev sahipliği yapacağını belirten DTKM meclis üyesi Ercan Ayboğa, konuyla ilgili Medya Haber’e konuştu.

“Birçok Alman sol örgütle beraber Frankfurt Demokratik Kürt Toplum Merkezi bileşenleri olarak Zapatista militanlarını karşılarken, kendileriyle ortak bir noktamızın olduğunu ve yıllardır aynı amaç için mücadele verdiğimizi anlatmaya çalışacağız” diyen Ayboğa, şöyle devam etti:

“100’ün üzerinde barış aktivisti Zapatista militanı 8 gün önce Viyana’daydı. Viyana’dan sonraki ikinci durakları Frankfurt Exzess Antifa Alman sol örgüt bileşenlerinin bulunduğu kurum oldu. Zapatista militanları uzun yıllardır bu buluşmayı planlıyorlardı. Nihayet gerçekleşti. Bizler de en az onlar kadar bu dayanışmaya ihtiyaç duyuyoruz.”

KÜRTLERLE ÜÇ BULUŞMA

Zapatista delegasyonlarının, Frankfurt ve çevresinde devrimin inşası ve ortak dayanışma ruhunun oluşması için bir hafta boyunca kalacaklarını söyleyen Ayboğa, şu bilgileri paylaştı:

“Zapatistalar bizler için önemli. Çünkü fikir ayrışması yaşamadığımız bir örgüttür. Bu anlamda onların fiili bir özerkliği var, pratiği var, Kürdistan gibi devrimci bir pratiği var. Bizler Demokratik Kürt Toplum Meclis bileşenleri olarak bu hafta içerisinde Zapatista militanlarıyla üç kez bir araya geleceğiz.

23 Eylül sabahı (bugün) Kürt hareketine yakın enternasyonalistlerin Zapatista militanlarıyla bir buluşması olacak. Bu buluşmada Demokratik Konfederalizm konulu bir görüşme olacak.

Akşam saat 19:30’da ise, Alman sol örgütlerin bulunduğu EXZESS kurumunda Kürtler ve Zapatista militanları bir araya gelecek. Bu buluşmada Civaka Azad ve DTKM Frankfurt meclis bileşenleri yer alacak. 24 Eylül Cuma akşamı ise Amara Kürt Kadın Meclisi’nin onlarla bir görüşmesi olacak.”

ALMANYA ÇAPINDA KİTLESEL PROTESTO

16 Ekim’de Almanya’nın her yerinden katılımcılarla birlikte Frankfurt’ta büyük ve kitlesel bir yürüyüş olacağını da ekleyen Ayboğa, “Bu yürüyüşe Zapatista militanları da katılacak. Yürüyüşün temel amacı, silah satışlarına izin veren BAF’ı protesto etmek. Bir çoğumuz biliyoruz ki, BAF, hükümetin desteklediği ve kurduğu bir oluşumdur. Yapılan silah ihracatları, genelde BAF’ın onayı ile gerçekleşiyor” dedi.