İngiltere’ye düşen göktaşı: Yaşama dair önemli ipuçları verebilir

İngiltere’de bir evin yakınına düşen küçük bir meteoridin günümüzden 4,6 milyar yıl önce oluştuğu sonucuna varıldı.

Gloucestershire kontluğuna bağlı Winchcombe kentine geçtiğimiz ay düşen bir göktaşının Dünya’da yaşamın oluşumuna dair ipuçları taşıyabileceği savunuluyor.

İngiltere’nin de dahil olduğu Büyük Britanya’ya 30 yıl aradan sonra keşfedilen ilk göktaşının 300 gram ağırlığında olduğu bildiriliyor. Söz konusu göktaşının bir diğer özelliği ise, Dünya’ya düşen göktaşları arasında nadiren görülen türden olan ‘karbonlu kondrit’ olması. Bugüne kadar Dünya üzerinde tespit edilen 65 bin kadar göktaşının sadece 51 tanesi bu türdendi.

Yapılan incelemeler sonucunda Windchcombe’da bir evin önüne düşen göktaşının 4,6 milyar yaşında olduğu tespit edildi. Bu da Güneş Sistemi’nin oluşum dönemine denk geliyor. Ayrıca göktaşının bu denli uzun süre varlığını koruyabilmesinin saniyede 13 kilometre gibi meteoritler için yavaş olan bir hıza sahip olmasına borçlu olduğu savunuluyor.

Bu tür göktaşlarında amino asit ve diğer birçok organik bileşimlerin bulunması da Dünya’nın oluşum dönemine dair izler hakkında bilgi edinilmesini sağlayabilir.