Pencewini: Olası bir çatışma PKK ve KDP ile sınırlı kalmaz

Güney Kürdistan’da Kürtler arasında yaşanacak savaşın PKK ile KDP arasında olmayacağını, tüm Kürdistan’a yayılacağını söyleyen Kürt siyasetçi Mihemed Emin Pencewini, işgalci Türk devletinin Kürtler arası iç çatışma çıkarma girişimine dikkat çekti.

Yazılı bir açıklama yapan Kürt siyasetçi ve aydın Mihemed Emin Pencewini olası bir savaşın sadece KDP ile PKK arasında kalmayacağını belirtti.

Birkaç gündür Kürtler arası iç savaş çanlarının çaldığını vurgulayan Pencewini, Kürdistan Bölgesi Asayiş Müdürlüğü’nün PKK'yi suçlayan açıklamasını hatırlatarak hem YNK'nin hem PKK'nin Asayişin söz konusu senaryosunu yalanladığını belirtti.

Pencewini’nin açıklaması şöyle: "Güney Kürdistanlı aydın, sanatçı, siyasetçi, siyasi çevreler ve tüm Kürt yurtseverlere çağrımdır.

Son dönemde Kürtler arası iç savaş tehlikesinin çanları çalmaya başladı. Kürdistan Bölgesi Asayiş Müdürlüğü yayınladığı bir açıklamasında terör eylemi hazırlığı yaptıkları iddia edilen üç kişinin gözaltına alındığını belirterek, PKK'yi suçladı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) de bir açıklama yayınlayarak, Asayiş Müdürlüğü’nde bulunan üç üyesinin konudan haberdar olmadığını, dolayısıyla açıklamayı kabul etmediklerini ilan etti. Bu durum halkta ciddi bir umutsuzluğa yol açtı.

PKK adına da sayın Murat Karayılan açıklamada bulunarak, suçlamanın doğru olmadığını savaştan uzak, diyalog yolu ile tüm sorunları çözmeye hazır olduklarını söyledi. Bu olumlu bir yaklaşım.

Eğer bir savaş çıkarsa bu KDP ile PKK'nin arasındaki bir savaş olmayacaktır. Güney ve Kuzey Kürdistan arası belki de tüm Kürtleri kapsayacak bir savaşa dönüşecektir. Bu da Kürt davasının dünyadaki kıymet ve prestijinin zayıflamasına neden olacak. Güney’deki siyasi süreç bir kriz ve kaosa doğru gidiyor, bu Kürt davasını yarım asır kadar geriye götürebilir. Bu da işgalci devletlerin Kürt bağrına saplayacağı son iki ok olacaktır.

1992’deki PKK ile Kürdistani Cephe, PKK ile PDK ve YNK arasındaki savaşta aracıydım. Savaşın birçok gizli saklı yanlarından haberdardım. Bütün bunlar da Kürt davasının zayıflatılması ve bitirilmesi içindi.

KDP Başkanı sayın Mesut Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı sayın Nêçîrvan Barzanî, Başbakan sayın Mesrûr Barzanî, Parlamento Başkanı sayın Rêwas Fayiq, sayın Kosret, sayın Şêx Lahûr, sayın Bafîl Talabanî, sayın Qubad Talabanî, değerli arkadaşlar sayın Cemil Bayık, sayın Murat Karayılan, sayın Sabri Ok, Kürt düşmanlarının yaptığı planı bozmak için hepinizden rica ediyorum! Bilmenizi isterim ki, bütün şartlarda hepinizin yanında Kürdistan’da iki etkili güç olduğunu ve rol oynayabileceğini söylemişim. Eğer KDP ve PKK uzlaşmacı ve dayanışmacı olursa, Kürt davası ilerler ve başlıca hedeflerine yaklaşır. Eğer bu iki güç karşı karşıya gelir ve savaşırsa, diğer güçler de çürür ve Kürt davası bitişe doğru yol alır. Hep beraber Kürtler arasındaki savaşı boykot etmek için çabalayalım."