145 Amerikalı şirket yönetici yasası istedi

ABD’de 145 şirketin yöneticisi, ateşli silahlara sıkı denetim getiren yasal düzenleme çağrısında bulundu.

Senato üyelerine mektup gönderen şirketler arasında Airbnb, Twitter, Uber ve Levi Strauss da var.

Ateşli silahların yol açtığı ölümlere dikkat çeken şirket yöneticileri, “acil eyleme çağıran kamusal bir sağlık krizi” yaşandığını belirtti.

El Paso’da 22 kişi, Dayton’da 9 kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırıları hatırlatan şirket yöneticileri, hiçbir şey yapmamanın kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Patronlar Kongre’den iki tedbir alınmasını talep ediyor. Bunlardan biri tüm silah satışlarında, alıcının geçmişine bakılmasını içerirken, diğer talep çevreleri tarafından tehlikeli olarak değerlendirilen kişilerin silahlarına el konulmasını sağlayan bir düzenleme şeklinde özetleniyor. Mektubun imzacılarına göre bu öneriler, Amerikan kamuoyu tarafından da geniş destek görüyor.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Şubat ayında silah satışını daha sıkı denetimler getiren bir yasa tasarısını onaylamış ancak Cumhuriyetçilerin elindeki Senato ateşli silahlara ilişkin herhangi bir oylamada bulunmayı reddediyor. Cumhuriyetçiler, milyarder ABD Başkanı Donald Trump’ın konuya ilişkin tutumunu açıklamasını bekliyor.

ABD’de sadece 2017 yılında 40 bin kişi ateşli silahlar nedeniyle öldü. Bunların yarısının intihar olduğu belirtiliyor.