2021’de dünyada zorla göçe maruz kalanların sayısı 90 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Covid-19 salgını ve seyahat kısıtlamalarına rağmen 2021 yılında dünya genelinde zorla göçe maruz kalanların sayısının 90 milyona ulaştığını belirtti.

UNHCR, 2021 yılının zorla göçertme konusunda rekor bir yıl olduğuna dikkat çekti.

Zorla göçertmenin şiddet, çatışmalar ve zulümden kaynaklandığı ifade edildi. Bu nedenlerle göçe maruz kalanların sayısının geçen yıl 89,3 milyona ulaştığı bildirildi. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 8’lik bir artışı ifade ediyor.

Diğer bir ifadeyle 2021 yılında, bir önceki yıla kıyasla 7 milyon kişi daha zorla göçe maruz kaldı.

UNHCR’ye göre mülteci sayısı son 10 yıl içerisinde her yıl artış gösterdi.

Geçen yıl özellikle Myanmar’a cunta rejimi geri döndü, Afganistan’da Taliban iktidarı ele geçirdi, Sahel bölgesinde DAİŞ bağlantılı çeteler terör estirdi.

Geçen 10 yıl içerisinde çatışmalardan etkilenen insanların sayısı ikiye katlandı. Göçün de temel nedeni çatışmalar olarak gösteriliyor.

Suriye’den sonra, Venezuela’da 4,6 milyon kişi rejimden kaçtı. Komşu Kolombiya, Venezuelalıların en fazla sığındığı ülke olarak dikkat çekiyor.

UNHCR, çatışmaların daha da yayılması, uygun ve kalıcı barınma koşullarının aynı hızda oluşturulamamasından endişe ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi Perşembe günü yaptığı bir basın açıklamasında, “Ya uluslararası toplum bu insanlık trajedisine tepki vermek için seferber olur, ya da bu dramatik eğilim devam edecek" dedi.

2022 yılında göçe maruz kalanların sayısının, Ukrayna savaşının neden olduğu 13 milyon ek mülteciyle birlikte 100 milyonu aşabileceği belirtildi.

UNHCR, eğer dünya Rusya’nın açtığı savaşın tetiklediği ağır gıda krizini durduramazsa, yerlerinden edilen 100 milyon insan rekorunun daha da büyüyeceği uyarısında bulundu.