5 bin yıllık medeniyet talan yüzünden yok olmak üzere

Peru’da 5 bin yıllık bir tarihi olan arkeolojik sit alanı, yasadışı yapılaşmalar nedeniyle tehdit altında.

Güney Amerika ülkesi Peru’nun başkenti Lima’nın kuzeyinde yer alan Caral arkeolojik sit alanı, 5 bin yıl öncenin önemli bir kutsal mekân olarak da biliniyor. 66 hektarlık bir alanda yer alan sit alanının Covid-19 yasakları nedeniyle görevlilerin bulunmamasından dolayı talan edildiği bildiriliyor.

Geçtiğimiz yılın mart ve haziran ayları arasındaki salgın yasaklarını fırsat bilen birçok kişinin bölgede barakalar inşa ettiği ve topraklarda tarıma başladığı bilgisi verildi. Medyaya konuşan arkeologlardan Daniel Mayta, 2009 yılında Unesco Dünya İnsanlık Miras’ına dahil edilen Caral’ın talan edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bölgenin Peru’da 5 bin yıl önce var olan bir medeniyete ait olduğuna dikkat çeken Mayta, Caral’ın aynı zamanda tüm Amerika’nın bilinen en eski yerleşimi olduğuna vurgu yaptı.

Caral medeniyeti, milattan önce 3000 ile 1800 yılları arasında bölgede varlığını sürdürürken, dönemin Mezopotamya ve Mısır medeniyetleriyle çağdaş olarak kabul ediliyor. Caral, ayrıca İnka Medeniyeti’nden de en az 4000 yıl daha eskiye dayanıyor.

Sit alanının avukatlığını yürüten Ricarte Morocho, yetkililerin hızla devreye girmemeleri halinde 5 bin yıllık bir tarihin izlerinin yok olacağı uyarısında bulundu.