Çad’da çiftçilerle hayvan yetiştiricilerin savaşı

Çad’ın doğusunda çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri arasında son üç günde yaşanan çatışmalarda en az 37 kişinin öldüğü bildirildi.

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby, başkent N'Djamena’da düzenlediği basın toplantısında “Toplumlar arası çatışma, ulusal bir kaygı haline geldi, bir kötü yaşama olgusu ile karşı karşıyayız. Ouaddaï’de üç gün içinde 37 Çadlı öldürüldü” dedi.

Çad’ın doğusu yarı göçebe bir alan ve Sudan ile sınırı olan stratejik bir bölge. Burada sıklıkla Arap hayvan yetiştiricileri ile yerel tarımcılar arsında arazi ve mera anlaşmazlıkları yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı bölgeye güvenlik güçlerinin gönderildiği ve kendilerine ateş açıldığını belirterek, “Silah sahibi olanlar güvenlik güçlerine ateş açmaktan çekinmiyorlar. Silah taşıyanlara ve insan ölümlerinin sorumlusu olanlara karşı yürütmemiz gereken topyekün bir savaştır” dedi.

Onlarca yıldır Ouaddaï bölgesi topluluklar arası çatışmalara konu oluyor. Her seferinde aynı senaryo tekrarlanıyor: Göçebe yetiştiricilere ait bir deve sürüsü yerli bir çiftçinin arazisine veya bir ailenin ekim yaptığı bahçesine girer ve böylece çatışma başlar.

Cumhurbaşkanı Deby’ye göre iki topluluk arasındaki anlaşmazlık yılın başından beri, bir zamanlar ortak yaşamın örnek teşkil ettiği başka alanlara da yayıldı. Debby, Çad’ın doğusundaki Sila bölgesinde Ocak ayından bu yana 40’ı aşkın kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.