Çin'de şiddetli yağmurlar 25 can aldı

Güney Çin'de şiddetli yağmurlar en az 25 kişinin ölümüne yol açtı, milyonlarca sakini etkiledi ve ülke iklim değişikliğinin körüklediği yıkıcı sel mevsimleriyle boğuştuğu için milyonlarca euro ekonomik kayba neden oldu.

Son haftalarda şiddetli yağışlar, güney Çin'in geniş kesimlerinde şiddetli sel ve toprak kaymalarını tetikleyerek evlere, ekinlere ve yollara zarar verdi.

Yetkililer Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, Hunan eyaletinde bu ay 10 kişinin öldüğünü ve üçünün kayıp olduğunu, 286 bin kişinin tahliye edildiğini ve toplam 1.79 milyon kişinin etkilendiğini söyledi.

2 bin 700'den fazla ev çöktü veya ciddi hasar gördü ve 96 bin 160 hektar mahsul yok oldu. Yetkililere göre, doğrudan ekonomik kayıpların 4 milyar yuan'dan (563 milyon euro) fazla olduğu tahmin ediliyor.

Geçen ayın sonlarında, sel ve toprak kaymaları, kıyıdaki Fujian eyaletinde sekiz kişiyi, güneybatı Yunnan eyaletinde beş kişiyi ve Guangxi eyaletinde iki çocuğu öldürdü.

Çinli yetkililer, geçen yaz orta Henan eyaletinde benzeri görülmemiş yağışların yol açtığı yıkıcı sellerde 398 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bu ay başlayan bu yılki sel sezonu için yüksek alarma geçti .

Bilim insanları, iklim krizinin aşırı hava koşullarını artıracağı ve onu daha ölümcül ve daha sık hale getireceği konusunda yıllardır uyarıyor.

Küresel ısınma, Çin'in güneyini de içeren Doğu Asya bölgesinde aşırı yağış olaylarını şimdiden daha yoğun hale getirdi. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin son açıklamasına göre, aşırı yağış olaylarının yoğunluğunun ve sıklığının Dünya ısındıkça artması bekleniyor. Güçlü tropikal siklonların sayısı da arttı.

Ölü sayısının çoğunluğunu oluşturan eyalet başkenti Zhengzhou, sele hazırlıksızdı. Şehir yetkilileri, yetkilileri toplantıları durdurmaya ve sınıfları ve işletmeleri askıya almaya yönelik arka arkaya verdiği beş kırmızı uyarıya kulak asmadı. Kentin metro sisteminin tünellerine fışkıran sel suları, yüzlerce yolcuyu tuzağa düşürdü ve 12 kişinin ölümüne yol açtı.

Çin Ulusal İklim Merkezi’ne göre aşırı sağanak yağışlar, ülkenin güney ve güneybatı bölgelerinin yanı sıra güney Tibet'i de etkisi altına alacak .