Çin'den ABD'li diplomatlara kısıtlama

Çin hükümeti, ABD'nin Eylül ayı başında aldığı yaptırım kararlarına misilleme olarak ülkede bulunan Amerikalı diplomatlara kısıtlamalar getirdi.

Pekin yönetimi, özerk bölge Hong Kong dahil halen ülkede bulunan ABD'li diplomatlara "karşılıklılık adına" kısıtlamalar getirdi.

Hükümet, kısıtlamaların türüne ilişkin bilgi vermedi. Washington yönetimi kısa bir süre önce Çinli diplomatlara, üniversitelere ziyarette bulunmak veya yerel seçilmişlerle bir araya gelmek gibi faaliyetler için önceden izin almaları zorunluluğu getirmişti.

Ayrıca Çin diplomatik çalışmaları kapsamında resmi binalarının dışında 50'yi aşkın kişinin katılımıyla organize edilen kültürel etkinlikler için de Amerikalı yetkililerden izin alınması gerekecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, "Bu Amerikan davranışları uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına ağır zarar veriyor" dedi.

Bu karar, ABD ile Çin arasında ilişkilerin giderek gerildiği bir dönemde alındı. Ekonomi ve teknoloji alanında rakip olan bu ülkeler Hong Kong, insan hakları, teknoloji ve yeni koronavirüs krizi gibi çok sayıda konuda karşı karşıya geliyorlar. İki ülke arasındaki gerilim Temmuz ayında boyutlanarak Soğuk Savaş görüntüsü verdi. ABD, casusluk suçlamasıyla Houston'daki Çin konsolosluğunu kapattı. Çin de bir kaç gün sonra ABD'nin Chengdu kentindeki konsolosluğunu kapattı.

ABD'yi "hatasını derhal düzeltmeye" çağıran Lijian, ABD'nin bundan sonra alacağı tedbirlere de karşılık vereceklerini ifade etti.