İdlib’de büyük operasyon öncesi çatışmalar şiddetleniyor

Rus hava kuvvetleri İdlib’de son bir kaç gündür saldırılarına ara verdi, ancak Suriye ordusu büyük saldırı öncesi bir çok noktaya operasyon düzenledi.

İdlib’e yönelik beklenen genel operasyon hazırlığı sürüyor. Türk devleti, bölgedeki çetelerini ve varlığını korumaya çalışıyor. 7 Eylül’de Rusya, İran ve Türkiye arasında Tahran’da yapılan zirveden sonra, gözler İdlib’e yönelik operasyonun ne zaman başlayacağına çevrilmiş durumda. Türk ordusu da İdlib bölgesindeki askeri noktalarına takviyeler yaptı.

Rus uçakları son üç gündür hava saldırına ara vermiş görünüyor. Rus ve Suriye uçakları Perşembe günü de çoğunluğu eski El Nusra’nın kurduğu Hayat Tahrir El Şam’ın işgalindeki İdlib bölgesine hava saldırısı düzenlemedi.

Buna karşın Suriye rejiminin bölgeye yönelik top atışları durmadı. Perşembe günü Suriye ordusu, karadan şiddetli bir saldırı başlattı. Hama ve İdlib arasındaki çete mevzileri bu saldırının hedefi oldu.

General Suheyl El Hasan, İdlib’in güneyinde çetelerin elindeki bir çok yerleşim birimine yönelik operasyonlar yürüttü.

Bazı uzmanlar, bu operasyonları “büyük saldırı öncesi ön operasyonlar” şeklinde değerlendirdi. Çatışmalarda her iki taraftan da ölümler yaşandı. Çete başlarından Emu Ömer El Dimaski, Hama’nın kuzeyindeki Lataminah köyünde öldürüldü.

Batılı iktidarlar ve BM ise, büyük insani felaketin yaşanabileceği uyarısında bulunarak operasyonu önlemeye çalışıyor.

BM’nin insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı, İdlib’in 21’inci yüzyılın en kötü insani felaketi olabileceğini savundu. BM’ye göre ayrıca Eylül ayı başından bu yana bombardımanlardan dolayı, 28 bin 500 dolayında kişi İdlib’den kaçtı.