İngiltere'de enflasyon son 40 yılın en üst seviyesine çıktı

İngiltere’de yıllık bazda enflasyon yüzde 9’a çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin çarşamba günü yayınladığı aylık raporda mart ayı sonu itibarıyla enflasyon yüzde 7 civarındaydı.

Ülkede enflasyon değeri nisan ayı itibariyle, on iki aylık bazda yüzde 9’a yükseldi.

İstatistik Ofisi, enflasyona ilişkin verilerin tutulmaya başladığı 1989 yılından bu yana, en yüksek enflasyon değeri ile karşı karşıya olduklarını kaydetti. Ancak tahminler, mevcut enflasyonun benzer durumunun yaşandığı 1982 yılından daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

İstatistik Ofisi’nin baş ekonomisti Grant Fitzner, “Elektrik ve gaz fiyatlarındaki keskin artışın etkisiyle nisan ayında enflasyon keskin bir şekilde yükseldi” dedi.

Fitzner, "Metal, kimyasallar ve ham petrol fiyatlarındaki yıldan yıla keskin artışlar ile fabrikadan çıkan ürünler üzerindeki yüksek fiyatlar da devam etti" diye ekledi.  

Milyonlarca Britanyalının artık yemeklerini veya ısıtma olanaklarını kısıtlamak zorunda kalması nedeniyle birçok kuruluş hükümetin yetersiz tedbir almasına tepki gösteriyor.

Pazartesi günü, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, gıda fiyatları açısından durumu "kıyamet" olarak nitelendirdi.

Bailey, Birleşik Krallık'ta yıl sonuna kadar yüzde 10'u aşması beklenen enflasyonun, Ukrayna’nın ürünlerini ihraç etmeyi başaramaması durumunda daha da yükselebileceği konusunda uyardı.