İran altı yıl sonra Cidde’ye diplomatlarını gönderdi

İranlı diplomatik bir heyet İslami İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bürolarını açıyor. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler altı yıldır kesilmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzade, “Şu an Cidde’de bulunan delegasyon İİT’deki çalışmalarına başlayacak” dedi.  Sözcü, haftalık basın toplantısında bu gelişmeni büyükelçiliklerin yeniden açılması için bir başlangıç olabileceğini ifade ederken, Cidde’deki büroların resmi açılış tarihini ilişkin bilgi vermedi.

Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran devleti, Riyad’ın nüfuz sahibi bir Şii din insanını idam etmesi ardından Ocak 2026’da ilişkilerini koparmıştı. Her iki devlet yıllardır birbirlerini karşılıklı olarak Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmakla suçluyor. Son aylarda iki rakip bölgesel güç arasında yakınlaşma çabaları öne çıktı.

23 Aralık’ta iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, üç İranlı diplomatın Cidde merkezli İİT’de çalışması için vize elde ettiklerini duyurmuştu. İran Dışişleri Bakanlığı özellikle Irak’ın arabuluculuk çabalarını övmüştü.

Bağdat’ta rakip ülkeler arasında dört müzakere tutu gerçekleşti. Görüşmelerde Yemen gibi bölgesel sorunlar ele alındı. İranlı delegasyonun İİT bünyesindeki çalışmalarına yeniden başlaması da görüşmelerin konusuydu. İİT, 1969 yılında Cidde’de kuruldu ve 57 ülkeyi bünyesinde topluyor.