İran, bir Amerikan İHA'sı düşürdü!

İran Devrim Muhafızları, ABD’ye ait casus bir insansız hava aracını İran topraklarında düşürdüklerini açıkladı.

İran medyasına göre Devrim Muhafızları, Global Hawk modeli hava aracının bu Perşembe günü düşürdüklerini bildirdi.

Aracın Hürmüzgan eyaletinde, Mubarek dağı karşısındaki kıyı bölgesinde düşürüldüğü bildirildi.

Devrim Muhafızları, casus aracın İran hava sahasını ihlal etmesi üzerine füze ile vurulduğunu duyurdu.

İran devlet televizyonuna göre, bu alan Umman denizi üzerindeki Cask limanında bulunuyor. İnsansız hava aracına ilişkin herhangi bir görüntü yayınlanmadı.

ABD'YE GÖRE ULUSLARARASI HAVA SAHASINA VURULDU

Reuters’a göre bir Amerikalı yetkili de insansız hava aracının Hürmüz boğazının üstüne uluslararası hava sahasında karadan havaya bir füze ile düşürüldüğünü belirtti. Amerikalı yetkiliye göre, insansız hava aracı ABD donanmasına ait MQ-4C Triton tipi bir drondu.

GERİLİM GİDEREK TIRMANIYOR

Bu gelişme, İran ile ABD arasında gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. Hürmüzgan eyaleti, küresel petrol tedariki için stratejik önemdeki Hürmüz boğazını çevreliyor.

Amerikan ordusu, İran’a yönelik suçlamalarını arttırdı. 13 Haziran’da Umman denizine iki petrol tankerine yönelik saldırıların ardından, ABD görüntü ve fotoğraflar sunarak İran’ı sorumlu tuttu.

Tahran, suçlamaları reddederken, bunun bir Amerikan komplosu olduğuna işaret ediyor.

Artan gerilim ve suçlamalara rağmen her iki taraf da, bir savaş arayışı içerisinde olmadıklarını belirtiyor. Ancak bir çok devlet ve siyasi gözlemci, bir kıvılcımın bölgeyi tutuşturmasından endişe ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Paris’e yaptığı ziyaret sırasında Körfez’de bir savaş riski olduğuna dikkat çekti. Fransa ve Almanya, gerilimin yatışması için İran ve ABD’yi diyaloga çağırdı.

Ancak ABD Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve yaptırımlara geri döndü. Washington, diğer imzacıların da anlaşmadan vazgeçmesi için baskı uyguluyor.

İran da, ABD’nin kararından bir yıl sonra 8 Mayıs günü anlaşmadaki taahhütlerinin bir kısmını askıya alarak, diğer imzacılara sözlerini tutması için 60 gün süre tanıdı. İran, imzacı ülkelerin petrol ve banka sektörünün yaptırımlardan korunması için somut tedbir geliştirmesini istiyor.

İran’ın tanıdığı süre 8 Temmuz’da dolacak. Bu tarihten itibaren, İran nükleer anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerini askıya alacak. Özellikle belli bir sınırda tutulan zenginleştirilmiş uranyum, sınırın üstüne çıkarılacak.