İran’da sel felaketi: İki günde 24 ölü, 19 kayıp

İran’ın başkenti Tahran’a yakın bölgelerde meydana gelen sel felaketlerinde son iki gün içinde en az 24 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi kayboldu.

İran Kızılayı yaptığı yazılı açıklamada “Batıdaki İmamzade Davud köyü ile Firuzkuh, Rudehen ve Demavend bölgelerine şiddetli yağışlar ve sel felaketleri nedeniyle 24 kişi hayatını kaybetti” dedi.

Açıklamada kurtarma ekiplerinin kayıp 19 kişiyi aramaya devam ettiği bilgisi verildi.

Devlet televizyonuna konuşan İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, toplam 18 eyaletin sel felaketlerinden etkilendiğini söyledi. Bunlar arasında Elburz, Mazandaran, Markazi, İsfahan, Yezd ve Tahran bölgeleri yer alıyor. Yezd’de yollar ve UNESCO’nun insanlık mirasında yer alan tarihi site de sular altında kaldı.

Büyük ölçüde kurak bir ülke olan İran, son on yılda tekrarlanan kuraklıkların yanı sıra sağanak yağışlar nedeniyle düzenli sel felaketlerinden dolayı ağır zararlar gördü.

Hafta sonu ülkenin güneyindeki Fars eyaletinde yaşanan sel felaketlerinde 22 kişinin öldüğü bildirilmişti. Ocak ayında aynı bölgede 8 kişi sel felaketlerinin kurbanı olmuştu.

2019’da İran’ın güneyinde yaşanan şiddetli yağışlar en az 76 kişinin ölümüne yol açmış, 2 milyar doları aşkın zarara neden olmuştu.