İran’dan Körfez’de tatbikat, seyir füzeleri atıldı

İran ordusu Umman Körfezi’nde düzenlediği deniz tatbikatı sırasında seyir füzeleri fırlattı.

Devlet televizyonu, denizdeki savaş gemileri ve bir kara birliğinden seyir füzelerinin fırlatıldığına dair görüntüler yayınladı. Haberde füzelerin menzili veya diğer başka detay yer almadı.

Temmuz ayında da İran ordusu 280 kilometre menzili olan seyir füzeleri denemişti.

Tatbikatın sözcüsü Amiral Hamzeh Ali Kaviani, “Düşmanlar bilmeli ki İran kara ve deniz sınırlarının ihlali ve işgali, hem kıyıda hem de deniz de seyir füzelerinin hedefi olacak” dedi.

İki günlük tatbikat Çarşamba günü, İran’ın en büyük savaş gemisinin açılışı vesilesiyle gerçekleşmişti.

Bu tatbikat, nükleer program ve ABD’nin uyguladığı baskı kampanyasına ilişkin gerilimlerin yüksek olduğu bir döneme denk geldi.

İran devleti son haftalarda askeri tatbikatlarını arttırdı. Geçen Cumartesi günü Devrim muhafızları Fars Körfezi’nde bir deniz geçit töreni yaparken, bir hafta öncesinde ise ülke genelinde yoğun bir şekilde dron tatbikatı organize edildi.

ABD’nin mevcut başkanı Donald Trump, 2018 yılında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek İran’a yönelik maksimum baskı politikasını devreye koymuş ve yaptırımlara dönüştü.  Trump, balistik füze programını da anlaşmadan çekilme nedenlerinden biri olarak sıralamıştı.

ABD’nin yeniden yaptırıma başlaması ardından İran da kademeli olarak nükleer anlaşmadaki taahhütlerini askıya almaya başladı. Bu gerilim, geçen yılın başında her iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmişti.