İran tehdit ediyor, AB ülkeleri endişe duyuyor!

İran ve ABD'nin krizi devam ederken, İran'ın hamlelerine AB ülkelerinden de tepki geldi.

ABD’nin geçen sene Mayıs ayında tek taraflı olarak nükleer silah anlaşmasından çekilmesinden sonra İran ile başlayan kriz, çeşitli biçimlerde devam ediyor. İran'ın ABD’nin tek taraflı anlaşmadan çekilmesini gerekçe yaparak nükleer anlaşma için verdiği taahhütleri geri alarak yeniden uranyumu zenginleştirme programına dönmesi, yeni tartışmaları beraberinde getirdi. İranlı yetkililer şu ana kadar yaptıkları açıklamalarla, AB üzerinden ABD’ye göndermeler yaparak, uygulanan ambargonun kaldırılmaması, AB ülkelerinin taahhütlere uygun hareket etmemesi durumunda, taahhütlerin tamamını geri alacaklarını söylüyor. AB ülkeleri yetkilileri ise bu durumdan endişe duyduklarını belirtiyor ve İran’ın taahhütlere bağlı kalmasını istiyor.

'İRAN TAAHHÜTLERİ AZALTMAYA DEVAM EDECEK'

İranlı yetkililerden biri olan, İran’ın Viyana’daki uluslararası kurumlar nezdindeki daimi temsilcisi Kazım Garipabadi, ABD ve İsrail’in nükleer enerji anlaşmasının aleyhinde hareket ettiğini iddia etti. Garipabadi, ABD ve İsrail açıklamalarına göndermede bulunarak, "İran bu söylemlerden etkilenmez ve KOEP çerçevesinde taahhütlerini azaltması devam edecektir" dedi.

Garipabadi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu  yönetim kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, tüm taraflardan nükleer enerji anlaşması çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirmesini isteyerek, İran’ın nükleer enerji anlaşmasında taraf ülkelerle müzakerelere her düzeylerde devam etmeye hazır olduğunu söyledi. Garipabadi, kaşı tarafların taahhütlerini yerine getirmeleri durumunda İran’ın da taahhütlerini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.

AVRUPA'DAN TEPKİ

İran’ın nükleer enerji anlaşma konusunda verdiği taahhütleri durdurma ve yeniden üretime geçmesini açıklamasına Fransa, Almanya ve İngiltere’den tepki geldi.

Avrupa Birliği (AB), Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'ın nükleer anlaşma taahhütlerine aykırı karar ve faaliyetlerinden derin endişe duyduğunu açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları konuya ilişkin ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA), son raporunda Natanz nükleer tesislerine gelişmiş santrifüjler inşa edildiğini teyit ettiği bilgisi paylaşıldı.

Fransa, Almanya, İngiltere dışişleri bakanları ve AB Yüksek Temsilcisi'nin bu gelişmeden derin endişe duyduğunun aktarıldığı açıklamada, "ABD'nin 2018 Mayıs'tan bu yana uyguladığı yaptırımlar ve İran'ın anlaşmanın temel yükümlülüklerini yerine getirmeme kararı sonrasında, nükleer anlaşmanın çözülme riskinden endişe duyuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, son gelişmelerin, gerginliği azaltmak ve diyaloğu tekrar inşa etmek için diplomatik girişimlerin önemini tekrar ortaya koyduğu belirtildi.

İRAN, UAEA İLE İŞ BİRLİĞİNE DAVET EDİLDİ

İran'ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerine uygun olmayan faaliyetlerden kaçınmasının istendiği açıklamada, İran yönetimi, nükleer faaliyetlerin denetimine ilişkin konularda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliği yapmaya davet edildi.

İRAN, 'ÜÇÜNCÜ AŞAMAYA BAŞLADIK' DEMİŞTİ

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma sürecinin üçüncü aşamasına başladığını belirtmişti.

Kemalvendi, araştırma ve geliştirme konusundaki sınırlamaları kaldırmaya başladıklarını aktararak, "Bu aşamada çok daha gelişmiş santrifüjler kullanacağız. Diğer tarafın sözlerini yerine getirmesi durumunda tüm bu adımlardan geriye dönüş olacaktır. İhtiyaçlarımız doğrultusunda araştırma ve geliştirme için yeni santrifüjler geliştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.