İran: UAEK ile anlaşma sona erdi

İran Parlamentosu Başkanı, Tahran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasında nükleer faaliyetlerin gözetimi için üç ay önce yapılan anlaşmanın süresinin dolduğunu açıkladı.

Fars haber ajansına göre Parlamento Başkanı Muhamed Bakr Kalibaf, “22 Mayıs’tan bu yana ve üç aylık anlaşmanın sonlanması ile birlikte, kurumun nükleer tesislerin içerisinde kameralarla toplanan verilere hiçbir erişimi olmayacak” dedi.

İran devlet televizyonu ise bir hükümet kaynağına dayanarak, anlaşmanın “şartlı” olarak bir ay uzatılabileceğini duyurdu.

Adı belirtilmeyen kaynak, “Eğer bir ay uzatılırsa ve bu süre içerinde büyük güçler İran’ın meşru taleplerini kabul ederse, o zaman veriler ajansa teslim edilecek. Aksi halde, görüntüler nihai olarak imha edilecek” dedi.

UAEK perşembe günü yaptığı açıklamada üç aylık anlaşmayı uzatmak için İran ile müzakerelerin sürdüğünü belirtmişti.

Anlaşma 21 Şubat günü yapılmıştı. Paralel olarak, İran ile nükleer anlaşmanın imzacı tarafları olan Çin, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya, anlaşmayı yeniden rayına oturtmak için müzakerelerde bulunuyor.  2015’te imzalanan anlaşma İran’ın nükleer faaliyetlerinin çerçevelenmesi karşılığında uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor.

Ancak ABD, Donald Trump yönetimi altında 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, maksimum baskı politikasına geçti. İran da bir yıl sonra kademeli olarak anlaşmadaki taahhütlerini askıya almaya başladı.