İsrail-Hamas ateşkesi yürürlüğe girdi

Uluslararası toplumun çağrıları ve arabulucuların girişimleri sonucu İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes yürürlüğe girdi. Hamas, bunu kendi zaferi olarak ilan etti.

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes Cuma günü saat 02.00’de yürürlüğe girdi.

İsrail Güvenlik Kabinesi yaptığı açıklamada o birliği ile “karşılıklı ve koşulsuz ateşkes” önerisini kabul ettiklerini bildirdi.

Anlaşma, bölgesel güç Mısır tarafından teşvik edilirken, Batılı ülkeler de bu yönlü girişimlerde bulunmuş ve çağrılar yapmıştı.

Ancak ABD’nin İsrail’e ateşkesi dayattığı belirtiliyor. ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’hu yatışma yönünde çaba göstermeye çağırmıştı.

Gazze Şeridi’nde Hamas ve İslami Cihad, ateşkesin yürürlüğe girdiğini doğruladı.

Ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte binlerce Filistinli Gazze sokaklarına çıkarak kutlamalarda bulundu.

Hamas hareketinin öne çıkan isimlerinden Halil El Hayya, kitle önünde yaptığı konuşmada “Bu zaferin coşkusudur” dedi ve yıkılan evleri yeniden inşa etme sözü verdi.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da da sevinç gösterileri gerçekleşti.

10 Mayıs’ta başlayan çatışmalarda Filistin tarafında en az 232 kişi, İsrail tarafından 12 kişi hayatını kaybetti. Ölen Filistinliler arasında 65 çocuk ve 39 kadın var. İsrail bombardımanlarında ayrıca 1900’ü aşkın kişi yaralandı.

İsrail devleti ise Gazze Şeridi’nde en az 165 savaşçıyı öldürdüklerini belirtti.