İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar yoğunlaştı

İsrail ile Hamas arasında çatışmalar uzaktan karşılıklı saldırılarla gece saatlerinde yoğunlaştı. Gazze Şeridi’nde şimdiye kadar en az 145 kişi hayatını kaybetti, İsrail tarafında ölü sayısı 10’a çıktı.

İsrail havadan ve karadan 100 dolayında noktayı bombaladı. Henüz karadan askeri güçlerin sınırı geçmediği belirtiliyor.

Filistinli silahlı gruplar ise İsrail’in merkezi ve güneyine yönelik 2 bin 300’ü aşkın roket atışı gerçekleştirdi. Birçok roket başkent Tel Aviv ve bölgesine düştü.

Cumartesiyi pazara bağlayan gece İsrail hava kuvvetleri üç binayı yıktı. Yüzlerce aile El Şifa hastanesine sığınmak zorunda kaldı.

İsrail uçakları cumartesi günü ayrıca EL Cezire ve AP haber ajansının bulunduğu bir binayı da imha etti.  Saldırı öncesi bina tahliye edilmişti.

Birleşmiş Milletler’in Gazze’deki mülteci ofisi UNRWA, evleri tahrip edilenler için okulları barınma merkezlerine dönüştüreceklerini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, giderek artan sivil ölümlerden dolayı tepkisini ifade etti. Guterres, özellikle Gazze’deki El Şati mülteci kampına cuma günü düzenlenen İsrail hava saldırısında aralarında çocukların da olduğu aynı ailenin 10 üyesinin öldüğüne dikkat çekti.

Ramazan ayının son günlerinde Mescid-i Aksa’da İsrail polisinin müdahalesiyle çatışmalar başlamıştı. Polisin müdahalesinde 300 kişi yaralanmıştı. Hamas, Mescid-i Aksa’da yaşanan durum üzerine İsrail’e yönelik roket atışlarında bulunmuş ve çatışmalar başlamıştı.

Cumartesi akşamı bir açıklamada bulunan Hamas’ın lideri İsmail Haniye, “Direniş kalkandır ve Kudüs’e giden en kısa yoldur. Netanyahu’ya ateşle oynamaması gerektiğini söyledim zira Kudüs'ün özgür her Filistinli için ne anlama geldiğini anlıyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da çatışmaları tırmandırma yönünde mesajlar vermeye devam ediyor. Netanyahu, “Halkımızın güvenliği tekrar sağlanana ve yeniden tesis edilene kadar güçlü bir şekilde karşılık vermeye devam edeceğiz” dedi.  Netanyahu, “Onlarca Hamas teröristini ortadan kaldırdık ve Hamas'ın bu saldırıları planlamak ve gerçekleştirmek için kullandığı füze rampaları ve binalar da dahil olmak üzere yüzlerce terörist tesisi yok ettik.