İtalya’da kriz bitmiyor: Başbakan bugün istifa ediyor

İtalya’da iki haftaya yakın bir süredir süren koalisyon krizinde çözüm bulunamaması nedeniyle Başbakan Giuseppe Conte, bugün istifasını sunacak.

13 Ocak’ta eski başbakanlardan Matteo Renzi’nin partisi Italia Viva’nın (IV) hükümetten çekilmesi ardından yapılan müzakerelerden sonuç alınamadı. Bunun üzerine dün akşam saatlerinde bir açıklama yapan Başbakan Giuseppe Conte, bugün (Salı) istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Matterella’ya sunacağını duyurdu.

2018’den bu yana üçüncü kez hükümet kurma çalışması yürütmek zorunda kalan Conte, Cumhurbaşkanı Matterella’nın yeniden kendisini görevlendirmesini umuyor.

En son 2019’da kurulan mevcut hükümette Demokrat Parti (PD), 5 Yıldız Hareketi (M5S) ve IV yer alırken, parlamentodaki bazı küçük oluşumlar da dışarıdan destek veriyordu. Ancak 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 28 sandalyesi bulunan IV’nin çekilmesiyle birlikte koalisyon hükümeti çoğunluğu kaybetmişti.

2014-2016 arasında başbakanlık görevinde bulunan Matteo Renzi ve partisi, partiler üstü olarak koalisyonun başına getirilen Giuseppe Conte’nin hem salgın hem de salgının neden olduğu ekonomik krizle mücadelede yetersiz kaldığını savunuyordu. IV’nin çekilmesi ardından Conte, istifayı önlemek için parlamentodan güvenoyu talep etmişti. Geçtiğimiz haftaki oylamalarda Temsilciler Meclisi’nden rahatlıkla güvenoyu alan Conte, Senato’dan ise kıl payı güvenoyu alabilmişti.

Dışarıdan başbakan olarak atanan Conte’nin ayrılması halinde merkez sol PD ile ‘sistem karşıtı’ olarak sunulan M5S’nin olası bir seçimde kazanmaları imkânsız gibi. Conte’nin daha popüler olmasına karşılık bu partilerin sağcı Silvio Berlusconi ile aşırı sağcı Matteo Salvini gibi isimlerin partilerinin çoğunluğu yakalaması riski bulunuyor.