Ölü sayısı 83 bini aştı, yaklaşık 59 bini Avrupa’da

Yeni koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 400 bini, ölü sayısı da 83 bini aştı. Vakalar ve ölümlerin yarısından fazlası Avrupa’da bulunuyor. Türkiye'de ise sayılar hızla artarken, AKP-MHP iktidarı gerçek sayıları gizliyor.

Dünya genelinde koronavirüs tehdidi büyüyor ve bilanço ağırlaşıyor. John Hopkins üniversitesinin gerçek zamanlı haritasına göre, saat 14.00 itibariyle virüse yakalananların sayısı 1 milyon 446 bini geçti, yaşamını yitirenlerin sayısı da 83 bini aştı. Aynı haritaya göre Aralık ayından bu yana dünya genelinde 308 bine yakın kişi iyileşti.

Kıta bazında Avrupa, ülke bazında ABD vaka sayısının en yüksek olduğu bölgeler olurken, yaşamını yitirenler konusunda en ağır bilançolar İtalya ve İspanya’da ortaya çıktı.

ILO: 195 MİLYON KİŞİ İŞİNİ KAYBEDEBİLİR

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) koronavirüs nedeniyle 2020'nin ikinci çeyreğinde küresel olarak çalışma saatlerinin yüzde 6,7'sinin ortadan kaldırılabileceğini belirtti. ILO, böylece 195 milyon kişinin tam zamanlı işini kaybetmesi riskinin olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE’DE VAKALAR HIZLA ARTIYOR

Türkiye’de vaka sayısı hızla yükseliyor. Açıklanan resmi bilançolar, vaka sayısında Türkiye’nin dünyada dokuzuncu sırada olduğunu gösteriyor.

Devlet yetkililerinin Salı akşamı yaptığı açıklamaya göre vaka sayısı 34 bin 109, ölü sayısı da 725. Her gün 70 civarında ölü kaydı açıklayan Türk devletinin verilerine ise kamuoyu güveni yok. Sağlık çevreleri de bilançonun çok daha ağır olduğuna dikkat çekiyor.

Ülkedeki vakaların yarısından çoğu İstanbul'da. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da koronavirüsün en yoğun yaşandığı ilçelerin Bağcılar, Esenler ve Bayrampaşa olduğunu açıkladı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: TÜRKİYE'DE CİDDİ ARTIŞ VAR

Dünya Sağlık Örgütü , koronavirüs vakalarında Türkiye’de geçen hafta ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekti. Örgüt, "Türkiye’de geçen hafta virüsün yayılmasında dramatik bir artış olmasından dolayı endişeliyiz" dedi.

TTB. İKTİDAR FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Samet Mengüç, salgınla mücadelede karantina, izolasyon ve tecrit gibi uygulamaların önemli olmasına rağmen Türk hükümetinin bu konuda yeterli önlem almadığını açıkladı. Mengüç, "İktidar her krizde olduğu gibi salgın krizini de siyasi istikbali için fırsata çevirmeye çalışıyor” dedi.

HDP'DEN SEFERBERLİK

HDP, birçok kentte olduğu gibi İstanbul’da da toplumsal dayanışmayı büyütüyor. salgına karşı halkın talep ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere tüm ilçelerde komisyonlar oluşturdu. Partinin il eşbaşkanları, il ve ilçe örgütlerinin halkın ihtiyaçlarını karşılamak için seferber olduğunu söyledi. HDP, salgın döneminde kadına dönük ev içi şiddet vakalarının artması dolayısıyla tüm ilçe örgütlerinde kadın dayanışma ağları da kurdu.

CEZAEVLERİNDE ÖLÜMLER BAŞLADI!

AKP-MHP iktidarı tutsakları ölüme terk ediyor. Yandaşları için af uygulaması başlatan iktidar, geri kalanların ve özellikle siyasi tutsakların yaşamlarını tehlikeye atıyor.

Samsun Bafra Cezaevi’nde 3 yıldır tutuklu bulunan 70 yaşındaki Mehmet Yeter, geçtiğimiz hafta koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet savcısı tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, “Mehmet Yeter isimli hükümlü Covid-19 hastalığına bağlı nedenlerden dolayı vefat etmiştir. (...) Bulaşıcı hastalık yayılma riskinin artması sebebiyle gerekli önlemler alınarak bekletilmeden talimatın tarafınıza ulaşmasıyla kişinin defnedilmesi rica olunur” denildi.

ÖHD Eşbaşkanı Ayşe Acinikli, TMK kaldırılmadığı ya da "terör" tanımı değişmediği müddetçe çıkarılan hiçbir yasanın beklentileri karşılamayacağını söyledi.

Çok sayıda cezaevinden tutsaklar, koronavirüs semptomlarının görüldüğünü, gerekli önlemlerin alınmadığını, gardiyanların temizlik ve hijyen koşullarına uymadığını aktardı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da 90 ayrı dilekçeyle konuyu Meclis'e taşıdı.

Van T Tipi Cezaevi'ndeki tutsaklardan Medya Aslan da İHD’ye gönderdiği mektupta, toplam 16 kişinin kaldığı 2 koğuşun birleştirildiğini, rahatsız tutsakların revire çıkarılmadığını ve virüs tehdidine rağmen temizlik malzemelerinin verilmediğini duyurdu.

AVRUPA’DA 750 BİNİ AŞKIN VAKA

Avrupa kıtası, Covid-19 pandemisinden geniş bir şekilde en fazla etkilenen bölge olarak kalmaya devam ediyor.

AFP’nin hesaplarına göre Avrupa’da en az 750 bin 276 kişiye virüs bulaşırken, bunlardan 58 bin 627’si hayatını kaybetti. Avrupa’da İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya en fazla etkilenen ülkeler olurken, bu dört ülkede de vaka sayısı 100 binin üzerinde bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yayımlanan bilgilere göre ülkelerdeki son durum şöyle:

ABD

ABD'de vaka sayıları 400 bini geçti. Ölü sayısı da 13 bine yaklaştı. ABD'deki hastanelerde 365 binden çok kişi tedavi görüyor. Dünya genelinde en fazla vaka ABD'de.

ABD, 1.800 kişi ile bir günde koronavirüs yüzünden yaşanan en yüksek can kaybını kayıtlara geçirdi.

ABD'de salgının merkezi haline gelen New York eyaleti ise Salı günü 731 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İTALYA

En fazla ölümün görüldüğü ülke ise İtalya. İtalya'da vaka sayısı 135 bini, yaşamını yitirenlerin sayısı da 17 bini aştı. 94 binden çok kişi ise tedavi görüyor.

BBC'nin haberine göre, İtalya'da çalışamayan insanlar zor durumda. Bir aydan fazladır karantina şartlarında yaşayan bazı insanlar, gönüllülerin yardımıyla yiyecek bulabiliyor.

İSPANYA

En çok ölümün görüldüğü ülke olan İspanya'da vaka sayıları da artıyor. 146 bini aşan vakası olan İspanya'da ölü sayısı da 14 bin 550'yi geçti. Ülkedeki hastanelerde 85 bine yakın kişi tedavide.

İspanya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı iki gün üst üste arttı. Vaka sayısında da son dört günkü en büyük artış görüldü.

FRANSA

Fransa'da vaka sayısı 109 bini, ölü sayısı da 10 bin 300'ü geçti. 80 bine yakın kişi de tedavi görüyor.

Fransa Merkez Bankası, ülke ekonomisinin 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 6 daraldığını gösterdi. Bu oran, 1945'den bu yana görülen en büyük daralma.

Bu arada Fransa, en büyük uçak gemisi Charles de Gaulle'ün, mürettebattan bazı kişilerde koronavirüs görülmesi üzerine ülkeye geri dönmek üzere yola çıktığını açıkladı.

ALMANYA

Almanya'daki vaka sayısı da 107 binden fazla. Diğer ülkelere kıyasla az kayıp veren Almanya'daki ölü sayısı 2 bini geçti. Hastanelerde 70 bine yakın kişi tedavi görüyor.

Uzmanlar, Almanya'da ölüm oranının düşük olmasının nedeninin ülkede erken aşamada fazla test yapılması olabileceğini belirtiyor.

Almanya, haftada yaklaşık 350 bin test yaptı.

Almanya'da önde gelen beş ekonomik kurumun hükümet için hazırladığı raporda, Gayrı Safi Yurtiçi hasılanın Nisan-Haziran arasında neredeyse yüzde 10 daralacağı tahmin edildi.

İNGİLTERE

İngiltere'de vaka sayısı 55 bini, ölü sayısı da 6150'yi geçti. 50 bine yakın kişi ülkenin çeşitli hastanelerinde virüs tedavisi görüyor.

Koronavirüse yakalanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Salı gecesini de Londra'daki St Thomas Hastanesi'nde yoğun bakımda geçirdi.

İngiliz basınının manşetlerinse ise "Başbakan Boris Johnson yoğun bakımdayken, iktidar boşluğundan korkuluyor" vurgusu öne çıkıyor.

HOLLANDA

Hollanda'da vaka sayısı 19 bin 500'ü, ölü sayısı da 2100'ü aştı. 17 binden çok kişi de tedavi görüyor. Hollanda'da tedavi görenlerden 1400'den fazlasının durumu kritik.

Hollanda'da yaşlı bakım merkezlerinde kalan yaklaşık 2 bin kişinin, koronavirüs nedeniyle hasta kayıt sisteminde yer aldığı belirtildi. Geriatrik Tıp Uzmanları Derneği'nin (Verenso) açıklamasına göre, 281 yaşlı evi sakini de virüse bağlı olarak yaşamını yitirdi.

107 yaşındaki Hollandalı Cornelia Ras ise dünyada koronavirüsü yenen en yaşlı hasta oldu.

BELÇİKA

23 bin 400'den fazla vakanın görüldüğü Belçika'da ölü sayısı da 2240 olarak kaydedildi. Hastanelerde de 17 bine yakın kişi tedavi görüyor.

Belçika'nın Flaman hükümeti de yaşlı bakım merkezlerinde 619 kişinin koronavirüs nedeniyle öldüğünü açıkladı.

İSVİÇRE

İsviçre'de de 500'den fazla yeni vaka görüldü. Ülkedeki vaka sayısı 23 bine dayandı. Ölü sayısı da 840'ı aştı. Ülkedeki hastanelerde tedavi görenlerin sayısı da 14 bine yakın.

İSVEÇ

İsveç'te de vaka sayısı 7700'e dayanırken, ülkede 600'e yakın kişi de yaşamını yitirdi. Yine 7 bine yakın kişi de İsveç'te tedavi görüyor.

İRAN

İran'da resmi verilere göre 2 bine yakın yeni vaka var. Ülkedeki vaka sayısı 64 bin 500'ü aştı. İran'da yaşamını yitirenlerin sayısı da 4 bine yaklaştı. Ancak resmi bilançonun gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Muhalif kaynaklara göre 242 kentte 19 bin 500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.