Şili’li anneler : Görevliler değil cuntacı bakanlar yargılansın!

Şili’de 17 yıllık faşist diktatörlük döneminde kaybettirilenlerin aileleri, o dönemde görevde olan tüm bakanlar aleyhine şikayet davası açtı.

1973-1990 yılları arasında ülkede geniş çaplı katliamlar ve işkencelere imza atan Pinochet cuntasına karşı yeni bir dava daha açıldı. Şili’nin ilk sosyalist devlet başkanının da katledildiği askeri darbenin yıldönümü olan 11 Eylül’e denk gelen başvuru, Kayıp ve Tutuklu Aielleri Kolektifi (AFDD) tarafından yapıldı.

AFDD Başkanı Lorena Pizarro, yaptıkları başvurunun 17 yıllık diktatörlük döneminde görevde olan tüm bakanlara yönelik olduğunu duyurdu. Cunta diktatörlüğü döneminde işlenen cinayetlerden sadece baskı rejiminin görevlilerinin sorumlu tutulamayacağına dikkat çeken Pizarro, hükümetteki bakanların hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Şili’de 1970 yılında göreve gelen ve 1973’te yeniden seçilen sosyalist devlet başkanı Salvador Allende’ye yönelik askeri darbe sonrasında binlerce kişi hayatını kaybetti veya kaybettirildi. Darbe öncesinde orduya komuta eden ve 1990 yılına kadar devlet başkanlığı yapan Augusto Pinochet ise, 2006 yılında henüz yargılanırken ölmüştü.

SADECE BEŞTE BİRİNDE FAİLLERE CEZA VERİLDİ

Pinochet döneminde katledilen veya kaybettirilen 3 bin 200 civarındaki muhalif için her yıl 11 Eylül’de eylemler düzenleniyor. Halen çok sayıda kişinin akıbeti ise bilinmiyor. Aynı dönemde ‘resmi verilere göre’ 38 bini aşkın kişi de işkencelerden geçirilmişti.

Diego Portales Üniversitesi tarafından hazırlanan bir insan hakları raporuna göre, Pinochet diktatörlüğü dönemindeki infaz veya kayıpların sadece yüzde 22’si aydınlatılabildi ve failleri ceza aldı. Oysa bu döneme ilişkin davaların 90’lı yılların ortalarından itibaren başlamıştı ve birçoğu halen sürüyor.