AİHM'den Dağlık Karabağ uyarısı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Dağlık Karabağ'a yönelik saldırılılar konusunda tarafları sivil halkın hakları konusunda uyardı.

AİHM geçici tedbir kapsamında Azerbaycan ve Ermenistan'ı, özellikle Sözleşme ile garanti altına alınan sivil halkın haklarını ihlal edebilecek tüm eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Mahkeme her iki ülkeden özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkını içeren 2'nci maddesi ile işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3'üncü maddesi kapsamındaki taahhütlerine uymalarını istedi.

Geçici tedbir için başvuru Ermenistan tarafından yapılmıştı. Ermenistan, Azerbaycan'ın sivil halka yönelik askeri saldırılarının durdurulmasının talep edilmesini istemişti.

Azerbaycan Pazar günü Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne yönelik olarak Türkiye'nin desteğiyle geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı.

Çatışmaların dördüncü gününde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya'nın himayesinde Azerbaycan ile müzakereler için erken olduğunu belirtti.

Paşinyan, saldırıların devam ettiği bir sırada böyle bir zirveden bahsetmenin "uygunsuz" olduğunu belirtti

Salı günü acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, oybirliği ile "çatışmaların derhal durdurulmasını" istedi.