AB daha fazla ilticacıyı sınır dışı etmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği, üye ülkelerde sığınma başvurusu reddedilenlerden daha fazla ilticacının ülkesine geri gönderilmesini sağlayacak bir plan üzerinde çalışıyor.

Sığınma başvuruları kabul edilmeyen ilticacıların geldikleri ülkeye gönderilmesini kolaylaştırılacak planı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

AB Geri Dönüşler Koordinatörü Mari Juritsch ile ortak basın toplantısında konuşan Johansson, 2022’de AB üyesi 27 ülkede yapılan sığınma başvurusunun bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 920 bine ulaştığına dikkat çekerek, “Böyle giderse birliğin iltica kapasitesi dolmuş olacak, bunun için de yeni önlemler almalıyız” dedi.

AB’deki iltica sayısının azaltmak için, başvuruları reddedilenlerin geldikleri ülkelere iade edilmesi gerektiğini savunan Johansson, “AB çapında her yıl yaklaşık 300 bin iade kararı alınmasına rağmen sadece 70 bin kişi sınır dışı ediliyor. Bu sayıyı artırmalıyız” dedi. AB’de kalmaya uygun olmayanların geri gönderilmesi için ortak bir çalışmanın yapılması gerektiğini savunan AB yetkilisi Johansson, bunun için bir strateji üzerinde çalıştıklarını söyledi.

SINIR DIŞILAR İÇİN ÜYE ÜLKELER ORTAK ÇALIŞACAK

Basın toplantısında konuşan AB Geri Dönüşler Koordinatörü Mari Juritsch ise, ciddi siyasi engelleri olmayan ilticacıların geri gönderilerek iade süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini savundu. İlticacıların geri gönderileceği menşe ülkelerde hukuk ve siyasi sorunları çözmek için uğraşacaklarını söyleyen Juritsch, “Şayet çalışmalarımız sonuç verirse daha fazla ilticacıyı geldikleri ülkeye göndereceğiz” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun geri dönüşlerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için hazırlanan strateji, bu hafta Stockholm’de yapılacak AB üyesi ülkelerin içişleri bakanlarının toplantısına sunulacak. Menşe ülkelerin AB’nin sınır dışı ettiği ilticacıları kabul etmeye ikna edileceği konusu bakanlar toplantısında ele alınacak.

AB’nin en üst organı olan Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre 2021’de AB çapında ilticacılar arasında sınır dışı edilenlerin oranı yüzde 21’de kaldı. Bu oran 2019’de yüzde 29’a kadar çıkmıştı. 2018’den bu yana Avrupa Komisyonu sınır dışı etme kotasının yükseltilmesi üzerinde çalışıyor, hedeflenen oran ise yüzde 70.